Este sau nu tehnologia 5G periculoasă pentru sănătate?. Ce spun medicii

Tehnologia 5G ne uşurează viaţa de zi cu zi, dar ce efecte are asupra sănătăţii, de fapt? Iată ce spun medicii.
  • Publicat:
Este sau nu tehnologia 5G periculoasă pentru sănătate?. Ce spun medicii
FOTO: profimediaimages.ro / Este sau nu tehnologia 5G periculoasă pentru sănătate?. Ce spun medicii

Similar tehnologiilor anterioare, reţeaua 5G funcţionează pe semnale transmise de unde radio, parte a spectrului electromagnetic, transmise între o antenă şi un telefon. În viaţa de zi cu zi suntem înconjuraţi de radiaţii electromagnetice, de la televiziune şi semnale radio, până la telefoane mobile şi surse naturale precum razele soarelui. Reţeaua 5G foloseşte frecvenţe mult mai înalte decât cele folosite de reţelele mobile anterioare, permiţând astfel dispozitivelor să aibă acces la internet în acelaşi timp şi la o viteză mult mai mare. Toate aceste unde traversează distanţe scurte în spaţiul urban, iar reţeaua 5G necesită mai multe puncte de transmitere faţă de tehnologiile anterioare, poziţionate mai aproape de nivelul solului.

Reţeaua 5G: de ce ar trebui să ne îngrijoreze?

Radiaţiile electromagnetice folosite de toate dispozitivele mobile au dus la îngrijorarea utilizatorilor în privinţa riscurilor pe care le pot avea asupra sănătăţii, inclusiv dezvoltarea anumitor tipuri de cancer. În anul 2014, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a menţionat că ”efectele adverse în privinţa sănătăţii nu au fost stabilite ca o cauză a utilizării telefoanelor mobile”. De asemenea, OMS alături de Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului au clasificat toate radiaţiile de radio frecvenţă ca fiind ”posibil cancerigene”, deoarece nu există suficiente dovezi care să arate că expunerea la aceste radiaţii poate cauza cancerul.

Un raport lansat în 2018 de Departamentul de Sănătate din Statele Unite punctează că în cazul femelelor şobolan expuse la o doză mare de radiaţii se ajunge la dezvoltarea unei tumori cancerigene la inimă. Pentru acest studiu, şobolanii erau expuşi radiaţiilor emise de telefoanele mobile timp de nouă ore pe zi pe o perioadă de doi ani, începând cu ziua în care s-au născut.

De la 4G, la 5G

Reţelele 5G promit să îmbunătăţească conexiunea, ceea ce înseamnă că, în realitate. există o acoperire mult mai mare şi permite transferul mai multor date de la A la B. Pentru a construi aceste reţele este nevoie de noi baze în întreaga lume şi, pentru că vieţile noastre sunt pe repede-nainte, Dr. Hardell, om de ştiinţă, menţionează potenţialele riscuri ale tehnologiei 5G.

”Frecvenţele ridicate asociate cu reţelele 5G nu penetrează corpul atât de profund ca frecvenţele vechilor tehnologii, deşi efectele lor pot fi sistemice. Magnitudinea impactului potenţial al tehnologiilor 5G nu este suficient cercetată, deşi au fost raportate anumite aspecte în urma expunerii. Acestea includ stresul oxidativ, efecte asupra pielii, genei şi efecte sistemice ca funcţionarea sistemului imunitar”, explică autorul studiului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult