Problemele cardiace nu ar trebui ignorate, indiferent de vârstă.
Acestea pot fi ţinute sub control sau prevenite cu ajutorul unei alimentaţii şi stil de viaţă sănătoase!
Află ce anume este recomandat să consumi pentru a preveni sau reduce problemele cardiace!
Cereale
Mânâncă pâine, cereale, biscuiţi, orez, paste şi legume bogate în amidon (cum ar fi mazărea, cartofii, porumbul, supă cremă de dovleac şi fasole). Aceste alimente sunt bogate în vitamine B, fier şi fibre. Ele sunt de asemenea scăzute în grăsimi şi colesterol.
Alege alimente din cereale integrale (cum ar fi pâinea, cerealele, biscuiţii şi pastele) pentru cel puţin jumătate din aportul zilnic de cereale. Produsele din cereale furnizează fibre, vitamine, minerale şi carbohidraţi complecşi. Totuşi, consumul prea mare de cereale (în special rafinate) poate da naştere câştigului în greutate.
Evită produsele coapte bogate în grăsimi, cum ar fi rulourile cu unt, biscuiţii cu brânză, cornurile şi sosurile cremă pentru paste.
Proteine sănătoase
Carne, păsări de curte, fructe de mare, mazăre uscată, linte, nuci, ouă – toate acestea sunt surse bune de proteine, vitamina B, fier şi alte vitamine şi minerale.
Ar trebui să:
• Eviţi proteinele bogate în grăsimi. Acestea includ carnea de raţă, gâscă, rinichii şi ficatul, carnea semipreparată, cum ar fi cârnaţii şi hot-dogul.
• Mânânci 2 porţii de peşte pe săptămână.
• Găteşti mâncarea mai degrabă prin coacere, fierbere, abur sau în cuptorul cu microunde în loc de prăjire.
• Consumi mai puţină carne sau să ai mese fără carne de câteva ori pe săptămână.
• Consumi curcan fără piele, carne de pui, peşte sau carne roşie slabă, pentru a reduce cantitatea de grăsimi saturate din dieta ta.
• Mânânci mai puţin fincat şi crustacee (cum ar fi de creveţii şi homarul).
• Introduci în alimentaţia ta zilnică 1 ou întreg (cu gălbenuş) pe zi, dacă te ştii fără probleme de sănătate.
• Consumi lapte şi alte produse lactate pentru că sunt surse bune de proteine, calciu, vitaminele B şi riboflavină, precum şi vitamine A şi D. Brânza, iaurtul şi laptele bătut ar trebui să fie scăzute în grăsimi sau fără grăsimi.
• Limitezi consumul de alimente bogate în calorii sau sărace în substanţe nutritive, inclusiv produsele alimentare, cum ar fi băuturile răcoritoare şi bomboanele care conţin o mulţime de zahăr.
• Mânânci mai puţin de 2300 mg de sodiu pe zi (aproximativ 1 linguriţă, sau 5 mg de sare pe zi). De asemenea limitează produsele alimentare preparate care au adaos de sare, cum ar fi supele conservate şi legumele, carnea conservată şi unele mese congelate.
• Faci sport regulat. De exemplu – mersul pe jos timp de cel puţin 30 de minute pe zi.
• Limitezi cantitatea de alcool consumată.