Esti fumatoare? Afla cati ani au plamanii tai!

Cabinetele de pneumologie din intreaga tara ii asteapta pe toti romanii pana vineri, 20 noiembrie, sa afle gratuit care este adevarata varsta a plamanilor lor.
  • Publicat:
Esti fumatoare? Afla cati ani au plamanii tai!
Esti fumatoare? Afla cati ani au plamanii tai!

Cabinetele de pneumologie din intreaga tara ii asteapta pe toti romanii pana vineri, 20 noiembrie, sa afle gratuit care este adevarata varsta a plamanilor lor. Acesta este un semnal de alarma tras de medici, ingrijorati de numarul in continua crestere a cazurilor de bronhopneumopatie obstructiva cronica (BPOC), atentionand ca plamanii imbatranesc mult mai repede in cazul fumatorilor sau a celor care traiesc intr-un mediu poluat.

Programul se adreseaza tuturor romanilor, dar mai ales fumatorilor care au indicele PA mai mare de 20. „Acest indice se calculeaza destul de usor. «P» reprezinta numarul de pachete de tigari fumate intr-o zi, iar «A» este varsta persoanei. De exemplu, avem o persoana de 40 de ani care fumeaza 10 tigari pe zi. Atunci vom inmulti 40 cu 0,5, iar rezultatul va fi 20; deci persoana respectiva este la granita”, explica dr. Roxana Maria Nemes, medic primar pneumolog, de la Institutul National de Pneumologie „Prof. dr. Marius Nasta” din Bucuresti, citata de cotidianul Gandul.

Ce este BPOC?

BPOC este o afectiune pulmonara cu prevalenta in continua crestere si care ucide milioane de oameni la nivel mondial. Stadiile de inceput ale bolii sunt de cele mai multe ori nerecunoscute, desi riscul ca o persoana sa aiba BPOC poate fi determinat extrem de simplu. Testul se numeste spirometrie, este foarte de usor de facut, rapid si nu este dureros. Tratamentele existente ii fac pe pacienti nu doar sa se simta mai bine, dar cu ajutorul lor, ei isi pot continua viata intr-un mod activ.

Dispneea (senzatia de sufocare sau lipsa de aer) nu este doar un atribut inevitabil al inaintarii in varsta. Dispneea poate fi un semn al bolii, iar cei care au asemenea simptome, ar trebui sa mearga la medic si sa isi verifice functia pulmonara.

Aceasta este de altfel si tema campaniei organizata anul acesta de Societatea Romana de Pneumologie. „Tu stii cati ani au plamanii tai?” este o campanie prin care se incearca sensibilizarea populatiei asupra importantei unor investigari periodice a functiei pulmonare si al consultului la medicul pneumolog.

1 milion de romani sufera de BPOC

Anul 2010 a fost declarat „An al Plamanilor” si este momentul sa ne indreptam atentia si asupra acestei afectiuni, responsabila de decesul a cca 3 milioane de persoane in fiecare an. Ingrijorator este ca la nivel mondial rata de sub-diagnosticare este extrem de ridicata – intre 25 si 50%.

In Romania, conform unui studiu realizat in 2008 de Societatea Romana de Pneumologie si CPSS, exista cel putin 1 milion de cazuri de BPOC, iar accesul la serviciile medicale existente este in continuare redus (mai putin de 50% dintre pacienti beneficiasera de o spirometrie in ultimul an).

„Multi dintre noi considera ca e important sa ne monitorizam nivelul colesterolului cel putin o data pe an. Pentru cei la care se identifica factori de risc pentru dezvoltarea BPOC, o determinare anuala a functiei pulmonare este la fel de importanta”, a explicat Prof. Dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

In lipsa tratamentului, BPOC este o afectiune progresiva, care pe masura ce se agraveaza, modifica dramatic activitatile zilnice ale pacientilor care ajung sa intampine dificultati majore in respiratie sau au senzatia de sufocare atunci cand urca treptele, se plimba sau chiar cand se spala sau se imbraca dimineata.

Fumatorii, cei mai expusi riscului

La nivel mondial, cel mai des intalnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. Alti factori de risc sunt pulberile industriale si noxele chimice existente in mediul de lucru, ca si fumul produs prin arderea combustibililor biologici: carbune, lemn sau gunoi de grajd, folosite pentru incalzire sau gatit, in incaperi slab ventilate, situatie intalnita in special in tarile in curs de dezvoltare.

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alcoolul si beneficiile
Alcoolul si beneficiile