Mirosul sarbatorilor de iarna e tot mai strident, semn ca nu a mai ramas mult pana vom serba Craciunul. Pregatirile sunt aproape gata, masa festiva e ca si aranjata, stii exact cu ce te imbraci. Pentru o „tusa finala” citeste si randurile de mai jos:
De ce ne ingrasam de sarbatori? Pentru ca mancam si noaptea!
Perspectiva kilogramelor in plus ce vin ca avalansa in perioada sarbatorilor pare aproape inevitabila. Oamenii de stiinta ne linistesc insa si ne dau dezlegare la mancat (cu masura, desigur!), cata vreme actiunea se intampla pe timpul zilei.
Daca ne tenteaza frigiderul si pe timpul noptii, ar trebui sa ne abtinem. De ce? Simplu. Pentru ca mesele copioase de la miezul noptii vor fi invariabil precedate de un somn bun care nu doar ca nu ajuta la arderea grasimilor, dar are grija sa le si aseze in zonele strategice!
Asta nu inseamna totusi ca daca ne-am luat concediu si stam acasa de Craciun, drumurile noastre se vor invarti in jurul frigiderului si al debaralei. Mancatul fara sat ingrasa oricum, chiar daca cel de noapte are efecte mai dezastruoase.
Zaharul nu provoaca hiperactivitate la copii
Craciunul inseamna, printre altele, multe ducliuri. Frumos impachetate, in cutii si cutiute, bomboanele, fursecurile, prajiturile, sucurile, toate contin zahar. Doar merita si papilele noastre un rasfat din cand in cand!
Mai mult decat preocuparea fata de propriile siluete, multi parinti se gandesc ca atata zahar le-ar transforma copiii in mici sfarleze, „bolnavi” de hiperactivitate.
Specialistii ne informeaza insa ca zaharul si implicit alimentele cu nivel caloric ridicat nu sunt vinovate de hiperactivitatea copiilor. Concluzia lor vine la finele unui studiu desfasurat in 12 etape, pe parcursul caruia s-a demonstrat ca nici macar copiii cu ADHD nu sunt afectati de consumul mare de zahar. Cel putin nu in aceasta privina. Atentie la carii, diabet, afectiuni gastrointestinale si dependenta pe care o creeaza!
Daca nu ne plac caciulile, nu le purtam!
Se spune ca prin cap pierdem in jur de 40% din caldura corpului, ceea ce inseamna ca in anotimpul rece e musai sa purtam caciula. Un studiu recent zdrobeste acest mit, aratand ca nu este cu nimic mai speciala aceasta parte a corpului, intrucat acelasi lucru se intampla cu oricare alta zona lasata descoperita.
Studiul amintit ne mai informeaza ca exista o mare probabilitate ca mitul sa se fi nascut dintr-un experiment militar efectuat cu multi ani in urma. Atunci, mai multi soldati au fost capitonati bine cu cojoace insa capetele le-au fost lasate descoperite si s-a trecut la masurarea temperaturii acestora in conditii extreme.
Asa s-a ajuns la concluzia ca cea mai mare parte din caldura au pierdut-o prin cap. Cercetatorii de azi spun insa ca daca soldatii respectivi ar fi participat la experiment in costume de baie, ar fi pierdut doar 10% din caldura corpului prin cap, restul prin celelalte zone dezgolite.