Multe dintre bolile cu care se confruntă societatea actuală sunt psihosomatice, adică sunt induse de stările noastre psihice precare, iar vindecarea lor se poate produce doar prin abordare integrativă, consideră psihologul psihoterapeut integrativ Maria Verdi.
Mai mult decât atât, specialistul spune că starea naturală, de normalitate, a fiinţei noastre este fericirea, adică împlinirea tuturor nevoilor fundamentale, conform piramidei lui Maslow (nevoile fiziologice, nevoia de securitate, nevoile sociale, nevoile individuale, autorealizarea şi nevoile spirituale), iar în momentul în care una dintre aceste nevoi nu este satisticută o perioadă de timp, mintea umană detectează discomfort, tensiune şi induce starea de alarmă. “Din punct de vedere somatic, corpul simte tensiunea şi o manifestă. Cu cât perioada de nesiguranţă este mai mare în timp, cu cât deficitul este mai profund, cu atât mai mult, în corp, apar dezechilibrele. Ele se manifestă iniţial ca tensiuni, agitaţie, oboseală, dar cu timpul, induc boli organice. Este cunoscută expresia mens sana in corpore sano”, declară psihologul Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.
La ora actuală, medicina se îndreaptă spre orientarea psihologică atât în privinţa factorului de risc sau declanşant, cât şi în cea a considerării lui ca agent furnizor de sănătate. Ştiinţa a demonstrat deja că suferinţele în plan psihologic generează nu doar boli psihice, ci şi boli somatice, denumite psihosomatice. “Bolile psihosomatice apar, de regulă, atunci când există discordanţă între Conştient şi Inconştient, iar atunci corpul transmite semnale de alarmă. Aceste semnale sunt tensiunile fizice şi nervoase, traumatismele fizice sau psihologice şi bolile organice sau psihologice. Primul mod de exprimare este acela de a resimţi o tensiune, un discomfort (exemplu: oboseală, tensiuni dorsale, dificultăţi digestive, coşmaruri, tulburări psihologice). Este stadiul normal de manifestare a tensiunii interioare. Inconştientul exprimă ce se petrece. Dacă persoana este deschisă şi acceptă mesajul, la nivel conştient va face schimbări comportamentale şi tensiunile dispar. Din păcate, la acest nivel, omul este puţin receptiv. Şi pentru că nu este auzit, Inconştientul trebuie să recurgă la alte mesaje de tipul traumatismelor şi bolilor pentru a se face auzit”, declară Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.
Traumatismele, explică psihologul, apar, de obicei, la nivelul părţilor expuse exteriorului pentru a produce deblocarea, eliberarea tensiunilor (membre, bust, cap) şi pot fi de intensitate minoră sau majoră, cu durată scurtă sau mai lungă de timp. Când nici la acest nivel nu este înţeles mesajul, apar bolile organice, psihologice sau ambele. “Bolile interne (boala ulceroasă, infarctul miocardic şi alte forme clinice ale bolii cardiace ischemice, poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, bolile alergice – astm, dermatita atopică), bolile dermatologice (pelada, psoriazisul), bolile infecţioase (tuberculoza, zona zoster, hepatita de tip A), bolile metabolice (diabetul zaharat, obezitatea, anorexia), neoplasmul, bolile endocrine (boala Basedow, nanismul, amenorea de stress, hipocoticismul cronic). Acestea sunt parte din bolile psihosomatice, cele mai des întâlnite, conform DSM IV, ICD 10”, spune psihologul Maria Verdi.
Din punct de vedere al atitudinii faţă de lumea înconjurătoare, psihologul Verdi este de părere că persoanele pesimiste sunt mult mai predispuse la boli psihosomatice decât cei optimişti. “Omul optimist este o persoană activă, nu un visător pasiv, aşa cum fals se induce această opinie. Este angrenat atât pentru starea lui de bine, cât şi a celorlalţi. Optimiştii au încredere în ei, atrag simpatii şi suportul necondiţionat al celor din jur. Ei sunt magneţi pentru lucrurile bune care se produc şi devin modele de urmat. Optimismul este benefic pentru sănătate, fericire, putere de muncă, succes, relaţii armonioase. Optimismul ne menţine în stări tonice, pozitive, creatoare. Omul optimist este imun la boli, la bârfe, la judecăţi, la presupuneri. Optimistul este cel care are o inteligenţă emoţională mărită. El vede în orice conjunctură oportunitate. Hormonii secretaţi atunci când suntem optimişti, sunt hormonii fericirii. În situaţia pesimistului, acesta este o fiinţă închisă afectiv, vede jumătatea goală a paharului, în orice conjunctură vede doar probleme. Este predispus către anxietăţi, către depresie. Prin starea dominant pesimistă, atrage stări rele, boli”, declară psihologul psihoterapeut integrativ Maria Verdi.
Specialistul Verdi ne spune că boala este semnalul de alarmă, care ne vorbeşte despre ce se petrece în interiorul nostru. Aceasta ne permite să ne eliberăm tensiunile acumulate şi, în acest sens, rolul important îl are supapa prin care vindecăm. „Putem recurge la metoda alopată (medicamente chimice), reducându-le la tăcere sau distrugându-le din faşă, nelăsându-le să se exprime. Dacă se apelează doar la varianta alopată, şi nu este vindecată cauza bolii, apariţia peste ani a unei boli incurabile nu ar trebui să mire pe nimeni. Boala reprezintă inconştient sau nu, o permanenţă a eşecului sau incapacităţii de a înţelege, de a accepta sau a resimţi tensiunile interioare. Dacă ne învăţăm lecţia, vom deveni imuni şi sănătoşi. Cea mai eficientă metodă de tratare a bolilor psihosomatice, şi singura de altfel, este prin abordare integrativă, efectuată cu succes de către echipa de specialişti, formată din medici cu o solidă pregătire psihologică, medicină de familiei sau specialităţile medicale şi chirurgicale, psihologi psihoterapeuţi şi psihiatri de legătură”, conchide psihologul psihoterapeut integrativ Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.