Etapele răcelii: perioada de incubație, simptomele de debut

CDC menționează că recuperarea se face între șapte și zece zile. Iată care sunt etapele răcelii.
  • Publicat:
Etapele răcelii: perioada de incubație, simptomele de debut
Foto: shutterstock

Răceala este extrem de comună atât în rândul adulților, cât și al copiilor. În medie, un adult răcește anual de 2-3 ori, în timp ce la copii este mult mai frecventă și, de cele mai multe ori, este greu de evitat mai ales în lunile de primăvară-iarnă. Vestea bună este că această infecție virală este trecătoare și nu este atât de periculoasă (comparativ cu gripa sau virusul SARS-CoV-2, cel care provoacă boala COVID-19). CDC menționează că recuperarea se face între șapte și zece zile, dar persoanele care au un sistem imunitar slăbit sau afecțiuni respiratorii riscă să dezvolte pneumonie sau bronșită. Iată care sunt etapele răcelii.

Care sunt etapele răcelii?

Precum multe alte virusuri respiratorii, răceala se transmite prin contact, de la o persoană a alta. În momentul în care particulele respiratorii care poartă virusul ajung la o altă persoană, aceasta se infectează. Nu imediat, ci are nevoie de o perioadă de incubație în organism, care este definită de momentul în care ai fost expus la virus, până când începi să simți simptomele.

Virusul de răceală are nevoie de 24-72 de ore, estimativ, dar există persoane ale căror simptome apar în doar 10-12 ore. Pe de altă parte, există posibilitatea ca simptomele să apară chiar și după o săptămână, iar asta pentru că depinde de fiecare persoană și de virusul cu care a intrat în contact.

Care sunt simptomele răcelii și în ce ordine apar?

Răceala debutează cu durere în gât, urmată de rinoree, obstrucție nazală și acea senzație generală care indică faptul că nu ești în cea mai bună formă. În mod normal, adulții nu se confruntă cu febră sau cel puțin temperatura nu este atât de ridicată.

Pentru că există diferite tipuri de virusuri, poți experimenta și alte simptome, precum tuse, apetit scăzut, dureri de cap sau dureri musculare.

Pentru cât timp ești contagios?

Dacă nu ai alte probleme de sănătate, simptomele răcelii pot ține până la 10 zile, dar în cazul pacienților cu alte afecțiuni sau cu un sistem imunitar slăbit, simptomele sunt de lungă durată. Unii dintre ei pot avea simptome chiar și timp de o lună, în special fumătorii.

În majoritatea cazurilor, simptomele sunt înrăutățite la început și se diminuează pe parcurs, când sistemul imunitar începe să producă rezistență. În tot acest timp, simptomele se pot schimba, în special simptomele nazale (ne dăm seama din mucus, de la culoare, vâscozitate etc.)

Un simptom care poate rămâne prezent pentru mai mult timp este tusea, cu care multe persoane se pot confrunta câteva săptămâni sau chiar luni.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult