Campanii antifumat de tot felul, avertismente medicale pe pachetele de ţigări, o lună – noiembrie – dedicată conştientizării şi prevenirii cancerului pulmonar, studii medicale cu concluzii tot mai alarmante. În ciuda acestor situaţii, sute de mii de români continuă să fumeze, deşi riscurile pentru sănătate sunt majore.
“Tot timpul sunt întrebat care sunt semnele care prevestesc un cancer de plămâni. Primul semn este ţigara care arde între degete. Deci, dacă fumezi, acesta este primul semn al cancerului. În consecinţă, dacă te îmbolnăveşti, nu prea ai dreptul să spui: de ce mi se întâmplă asta tocmai mie? Se ştie clar: fumatul este nociv şi duce la apariţia cancerului de plămâni. Aşa că, dacă vrei să-ţi păstrezi sănătatea, trebuie neapărat să te laşi de fumat. Cel mai bine ar fi să nu fumăm niciodată, de aceea e bine să prevenim consumul de ţigări în rândul tinerilor”, spune prof. dr. Semih Halezeroglu, unul dintre specialiştii de top din lume care operează frecvent cancere de plămăni.
Potrivit specialistului, 90 la sută dintre pacienţii pe care-i diagnostichează cu cancer au fumat. Iar dintre cei 10 la sută nefumători, mulţi au fost expuşi tutunului, prin fumatul pasiv. În luna noiembrie, dedicată luptei împotriva maladiei maligne care afectează plămânii, medicul chirurg turc atrage atenţia încă o dată asupra ravagiilor pe care le face, în plămâni, consumul de tutun.
“Este un fenomen evident: un plămân curat se transformă într-un plămân negru, încărcat. Iar după o perioadă lungă de fumat, să zicem 20 de ani, practic, respiraţia este mult îngreunată. În plus, substanţele nocive care se acumulează în plămâni duc la apariţia cancerului de plămâni, a bolii pulmonare obstructive cronice, a bolilor de inimă”, îi avertizează pe fumători prof dr. Semih Halezeroglu.
Renunţarea la fumat este soluţia pentru a scădea riscul de cancer. Însă chiar şi aşa, acesta nu se reduce la zero niciodată, din cauza modificărilor genetice pe care le produc toxinele din ţigări. Zilele trecute, un studiu american major care a analizat ADN-ul fumătorilor ajungea la următoarea concluzie: 1 pachet de ţigări pe zi, vreme de un an, provoacă 150 de mutaţii genetice în celulele din plămâni, 97 de mutaţii genetice în laringe şi 39 – în gât.
“Orice tip de cancer din organism apare din cauza mutaţiilor genetice provocate de chimicalele ingerate prin hrană, fumat, poluare. Fumatul pe termen lung duce la modificări maligne în corp şi prin simplul fapt că zi de zi, agresăm plămânii prin acelaşi gest mecanic al inhalării fumului nociv”, afirmă medicul chirurg, expert mondial cu peste 40 de studii internaţionale publicate.
De aceea, specialiştii le atrag atenţia fumătorilor să-şi monitorizeze starea de sănătate. Astfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă persoanelor fumătoare, cu vârstele între 55 şi 74 de ani, care au consumat 25 de pachete de ţigări pe an sau mai multe să facă anual o tomografie cu substanţă de contrast. Depistat în stadii incipiente, cancerul de plămâni are şanse maxime de vindecare şi datorită metodelor chirurgicale care au evoluat spectaculos.
“La ora aceasta, una dintre cele mai performante tehnici din toracoscopie presupune intervenţia printr-o singură incizie. Aceasta se poate face doar de către medici experimentaţi care folosesc de tehnici medicale de ultimă generaţie. Practic, instrumentele ajung în plămân printr-o incizie de 3-5 cm, prin care reuşim să îndepărtăm ţesutul pulmonar afectat de cancer. Avantajul acestei intervenţii este o calitate a vieţii mult mai bună pentru pacienţi, cu menţinerea unui funcţii pulmonare optime”, spune prof dr. Semih Halezeroglu, care a fost printre primii medici din lume care a folosit cu succes tehnica şi care o utilizează des, în prezent.
Medicii turci au operat până acum peste 100 de cazuri de cancer prin această metodă – este cel mai mare număr de bolnavi din lume trataţi prin această tehnică – iar succesul intervenţiei, care prelungeşte speranţa de viaţă spectaculos la pacienţii cu afecţiuni maligne pulmonare în stadiile 1 şi 2, se datorează combinaţiei fericite dintre priceperea doctorilor şi aparatele de ultimă generaţie.