Faci analize medicale? Iată cum să te pregătești pentru cele mai uzuale

Analizele de sânge, de urină, de scaun, exudatul faringiar - teste comune pentru scanarea stării de sănătate, dar care au reguli de recoltare pentru rezultate cât mai fidele.
  • Publicat:
Faci analize medicale? Iată cum să te pregătești pentru cele mai uzuale
Monica Rădulescu, foto arhivă

Monica Rădulescu, om de comunicare, a hotărât să-și dedice activitatea profesională în scopul informării femeilor despre importanța sănătății femeilor după ce prietena ei Cristina și-a pierdut viața în lupta cu cancerul uterin. De curând, a lansat un e-book gratuit pentru informarea femeilor „Ghid complet de consultații periodice”. La realizarea acestui ghid au participat medici de diverse specialități.

În „Ghidul complet de consultații periodice” medicul dr. Cătălina Pușcașu, medic de familie recomandă cum să se pregătească pacienții înainte de analize.

 

Regula de bază înaite de recoltarea de sânge este să se facă dimineață, înainte de micul dejun, înainte de cafea. Dacă acest lucru nu este posibil, este bine ca la momentul recoltării să fi trecut măcar două ore de la ultima masă; Fumătorii trebuie să se abțină măcar un sfert de oră înainte de recoltarea sângelui. Nici efortul fizic nu este recomandat. De asemenea, nici consumul de alcool nu se recomandă cu cel puțin 12 ore înainte de a recolta sânge.

Se bea sau nu apă înainte de recoltarea de sânge?

De asemenea, poți să bei apă înainte de recoltarea de sânge. Dacă trebuie să faci un exudat faringian, este indicat ca înainte să nu bei, să nu mănânci, să nu te speli pe dinți și să nu mesteci gumă.

Cum se recoltează corect urina?

Înainte de a recolta urina, se spală zona intimă cu apă și săpun. Primul jet de urină se lasă în vasul de toaletă, al doilea jet (cel din mijloc) va fi recoltat în recipientul pentru sumarul de urină, iar ultimul jet în cel pentru urocultură.

Cum se recoltează corect scaunul?

Pentru analizele de scaun, ai nevoie de un recipient special pe care îl iei de la laborator sau de la farmacie. Poți ține recipientul în frigider (pe ușă). Există și recipiente de scaun cu gel. Ele trebuie ținute la frigider și înainte, dar și după recoltare. Recipientele au o linguriță și se iau 3 lingurițe din zone diferite ale scaunului. Mai există recipiente de tip FIT (pentru cancerul de colon) cu o tijă spiralată care se plimbă prin mai multe zone ale scaunului astfel încât să se încarce cu o cantitate suficientă de materii fecale pentru a putea fi analizate. Analizele pot fi gratuite în mare parte cu bilet de la medicul de familie pentru persoanele asigurate

Cât este valabil biletul de trimitere de la medicul specialist?

Dacă faci analizele și investigațiile cu bilet de trimitere de la medicul de familie, trimiterile de boală acută sunt valabile 30 zile, iar cele cronice 90 zile. Cel mai bine este să întrebi medicul în momentul eliberării recomandării.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult