Accidentul vascular este una dintre cele mai des cauze întâlnite atunci când vorbim despre mortalitatea în rândul populației întregii omeniri. Din păcate, nu doar oamenii în vârstă fac accident vascular, ci și persoanele mai tinere, ale căror riscuri le-au ignorat sau nu le-au știut pe deplin.
Din cauza tuturor complicaților ce survin în urma unui accident vascular cerebral, este important să fim informați și să prevenim, mai ales atunci când ne încadrăm la categoria cu risc. Prevenirea unui posibil accident vascular pe viitor este cât se poate de importantă, astfel că un consultul la medicul de specialitate este impetuos necesar.
Deși este bine știut faptul că populația tânără are un risc scăzut de a face accident vascular cerebral, adevărul este că factorii de risc atipici pot influența negativ sănătatea tinerilor, mai ales că multitudinea de consecințe pot afecta o viață întreagă o persoană.
Un studiu publicat a evidențiat faptul că factorii de risc atipici au cauzat cele mai multe accidente vasculare cerebrale în cazul adulților sub 35 de ani.
Accidentul vascular cerebral este o urgență medicală și trebuie acționat imediat, acesta punând viața pacientului în pericol. Provocând leziuni ale creierului, accidentul vascular cerebral are efecte devastatoare asupra persoanelor implicate, indiferent de vârstă.
Accidentul vascular este de două tipuri: ischemic și hemoragic. În cazul celui ischemic, există un blocaj al alimentării creierului cu sânge. În cazul celui de-al doilea tip, cel hemoragic, sângerarea are loc în interiorul creierului.
Factorii de risc pot crește semnificativ predispoziția de a face un accident vascular la o vârstă tânără. Printre aceștia se numără:
fumatul
sedentarismul
hipertensiune
accident vascular în familie
colesterol ridicat
apnee în somn
obezitate
consum cronic de alcool
boala coronariană
insuficiență cardiacă congestivă
boala arterelor periferice
costum de droguri
Potrivit studiului menționat mai sus, persoanele cu grupa sânge AB pot avea un risc crescut de a face un accident vascular la vârsta adultă.
Aceștia includ:
sarcina și perioada postpartum
utilizarea contraceptivelor orale
migrene
HIV
hepatită
boli maligne
boli autoimune
vasculită
insuficiență renală
tulburări ale valvelor cardiace
Cercetătorii au descoperit, astfel, că există o incidență mult mai mare în cazul persoanelor tinere, cu factori de risc atipice, pentru a face un accident vascular, decât în cazul populației vârstice care prezintă factorii tipici. În cazul bărbaților tineri s-a descoperit că migrena, ca factor atipic, este responsabilă pentru accidentul vascular cerebral. Totodată, factorii de risc atipici corelați cu producerea unui accident vascular au scăzut semnificativ o dată cu vârsta.
Surse:
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCOUTCOMES.123.010307
https://www.medicalnewstoday.com/articles/migraine-predisposition-to-blood-clots-can-increase-stroke-risk#Stroke-impact-and-risk-factors