Bolile transmise de țânțari, precum dengue și malaria, vor deveni o parte mai importantă a programei școlare a facultăților de medicină din Europa, în contextul crizei climatice.
Viitorii medici vor fi, de asemenea, mai bine pregătiți să recunoască și să trateze insolația și vor trebui să ia în considerare impactul asupra climei al unor tratamente precum inhalatoarele pentru astm, au declarat conducătorii școlilor de medicină, anunțând formarea Rețelei europene privind clima și educația pentru sănătate (Enche).
Conduse de Universitatea din Glasgow, 25 de facultăți de medicină din țări precum Regatul Unit, Belgia și Franța vor integra lecții privind clima în educația a peste 10.000 de studenți, notează The Guardian.
„Medicii viitorului vor vedea o gamă diferită de prezentări și boli pe care nu le văd acum. Ei trebuie să fie conștienți de acest lucru pentru a le putea recunoaște”, a declarat dr. Camille Huser de la Universitatea din Glasgow, co-președinte al rețelei.
Anul acesta a fost cea mai călduroasă vară înregistrată vreodată în Europa, iar schimbările climatice cresc presiunile asupra serviciilor de sănătate.
Insectele care răspândesc boli, cum ar fi țânțarii, își extind aria de răspândire și se găsesc în zone noi, favorizate de schimbările de temperatură și de regimul precipitațiilor. Bolile cronice precum cancerul, afecțiunile cardiace și pulmonare, diabetul și bolile psihice pot fi toate afectate de factori precum condițiile meteorologice extreme sau poluarea aerului.
Potrivit lui Huser, rolul climei în predarea la școlile de medicină variază considerabil și constă adesea într-un singur modul sau curs. Rețeaua are în vedere ca, în viitor, climatul să fie „infuzat” în întreaga predare.
„Schimbările climatice … nu creează neapărat o gamă nouă de boli pe care nu le-am mai văzut până acum, ci le exacerbează pe cele care există”, a mai susținut dr. Huser.
„Diabetul, de exemplu, nu este un lucru pe care oamenii îl asociază deloc cu schimbările climatice, dar simptomele și complicațiile devin mai frecvente și mai grave pentru oamenii care trăiesc într-o lume în care clima s-a schimbat”, a explicat co-președintele rețelei.
Rezistența antimicrobiană, în care agenții patogeni evoluează astfel încât medicamentele existente nu le mai tratează eficient, este, de asemenea, exacerbată de schimbările climatice, iar Huser a declarat că acest lucru ar trebui să se reflecte în predare.
Studenții vor fi, de asemenea, învățați să susțină lucruri precum deplasarea activă – mersul pe jos sau cu bicicleta mai degrabă decât cu mașina – și „prescripțiile ecologice”, prin care pacienții sunt încurajați să se implice în activități precum grădinăritul comunitar și plantarea de copaci. Ambele sunt benefice pentru sănătatea indivizilor, fiind totodată pozitive pentru mediu.
Sursa foto: Envato.