Te trezești cu fața umflată? Ce alimente și boli pot duce la umflarea feței

  • Publicat:
Te trezești cu fața umflată? Ce alimente și boli pot duce la umflarea feței
Sursa foto: Shutterstock

Dacă te trezești cu fața umflată dimineața, cel mai probabil de vină sunt poziția în care dormi, faptul că nu te demachiezi înainte de culcare și alimentele pe care le consumi seara. Dar există și alte cauze care pot duce la umflarea feței, unele dintre ele destul de serioase.

Află mai jos care sunt cele mai frecvente motive pentru care te trezești dimineața cu fața umflată.

De ce te trezești cu fața umflată dimineața

Dormi cu fața în pernă

Dacă obișnuiești să dormi cu fața în pernă sau nu ai capul ușor mai ridicat față de restul corpului, circulația sângelui este îngreunată la nivelul feței și asta duce la retenția de lichide. În consecință, te vei trezi cu fața umflată dimineața.

Din fericire, procesul este reversibil: pe măsură ce te ridici în picioare și faci mișcare, circulația revine la normal și fața nu mai este atât de umflată ca la trezire.

Nu te demachiezi înainte de culcare

Dacă adormi cu machiaj pe față, e foarte posibil să dezvolți dermatită de contact. În consecință, pielea va fi iritată, roșie, cearcănele își vor face apariția, iar fața umflată dimineața este deja o certitudine. Prin urmare, nu merge la culcare înainte să ștergi orice urmă de rimel și fond de ten care ți-ar putea afecta pielea.

Mănânci sărat seara

Un alt motiv frecvent pentru care ai fața umflată dimineața este faptul că mănânci sărat în seara precedentă. Alimentele bogate în sare duc la retenție de apă în țesuturi și la consum excesiv de apă. Drept urmare, sarea nu este suficient de rapid eliminată prin urină și rămâne în țesuturi, în special la nivelul feței.

Printre alimentele sărate de evitat seara se numără: fast-food, pizza, cartofi prăjiți, mezeluri, sushi cu sos de soia, pește marinat, murături, chipsuri, covrigei sărați.

Bei alcool

Ochii încercănați și fața umflată dimineața pot fi și consecințe ale consumului de alcool în seara precedentă. La fel ca alimentele sărate, alcoolul duce la deshidratare și retenție de apă în țesuturi.

Ești la menstruație

În perioada de dinainte de menstruație, dar și în timpul acesteia, corpul reține mai multe lichide. Astfel, te poți simți mai balonată decât de obicei, iar fața ta poate fi ușor umflată la trezire.

Fața umflată dimineața poate fi semnul unei boli de tiroidă

Suferi de o alergie

Uneori, umflarea feței este un simptom care poate fi pus și pe seama unei alergii la praf, blană de animale sau polen, particule care pot fi inhalate în timpul nopții. Alte simptome care îți pot indica o alergie sunt congestia nazală, secrețiile nazale abundente, ochii care lăcrimează excesiv, mâncărimile nasului și ale ochilor.

Ai sinuzită

Și sinuzita poate fi de vină pentru faptul că te trezești cu fața umflată dimineața. Fii atentă și la alte simptome specifice sinuzitei, precum secrețiile nazale, durerile de cap, de dinți, febra, nasul înfundat sau amorțeala ori durerea pe o parte a feței.

Suferi de hipotiroidism

Atunci când tiroida nu produce suficienți hormoni (hipotiroidism), e posibil să te confrunți cu simptome precum umflarea feței, creșterea în greutate, oboseala, toleranța redusă la frig, pielea foarte uscată ori subțierea firului de păr.

Ai putea avea sindromul Cushing

Sindromul Cushing poate duce la umflarea feței, cu precădere dimineața. Această afecțiune presupune un nivel anormal de cortizol și survine de regulă pe fondul administrării anumitor medicamente (corticosteroizi).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult