Febra crește imunitatea! Când este cazul să dăm antitermice și antibiotice în caz de viroze

Majoritatea părinților se sperie dacă copilul face febră, însă febra este un semn că organismul reacționează la infecție. Află când trebuie scăzută febra.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Febra crește imunitatea! Când este cazul să dăm antitermice și antibiotice în caz de viroze
De ce să luăm antitermice și antibiotice după ureche? Foto Shutterstock

Chiar dacă e criză de medicamente pentru copii și adulți în România, nu le dați și nu luați antitermice și antibiotice după ureche. Un termometru cu care să măsurăm corect temperatura corporală este bine de avut în fiecare casă. De asemenea, antibioticele se dau doar dacă sunt prescrise de medic.

”E criza mare de medicamente. Se găsesc cu greu antitermice și foarte greu antibiotice, mai ales pentru copii. Nu știu dacă să mă bucur, sau să fiu îngrijorată, nu știu dacă pleacă din țară sau sunt în stocuri prin case. Oricum, în perspectiva valului de viroze grele care abia începe, nu va fi bine deloc…” și-a exprimat părerea dr. Sandra Alexiu, medic specialist Medicină de Familie. Cu această ocazie însă, părinții trebuie să știe câteva reguli clare pe care este bine să le respecte în caz că vor apărea semne și simptome ale virozelor respiratorii, gripei sau Covid 19 la copiii.

Când este cazul să se administreze un antitermic la copii

Deși, mulți părinți se sperie de febră, nu este cazul să administreze medicamentele antitermice oricum și oricând.  ”Nu luăm CEVA de febră decât dacă avem peste 38.5 grade Celsius. Rareori există excepții și acestea sunt bine cunoscute. Febra e un mecanism de apărare, ea ne CREȘTE IMUNITATEA. Nu suplimentele. Nu vitaminele, nici siropurile sau tincturile care mai de care mai scumpe. Nu. Suntem făcuți de Dumnezeu cu propriile mecanisme de reglare, un miracol greu de explicat, pe care ne străduim din greu să îl împiedicăm” a explicat dr. Sandra Alexiu.

Antibioticele pot dăuna în cazul virozelor, nu se iau după ureche

Un alt medicament pe care unii români îl administrează fără prescripția medicului sunt antibioticele. ”E sezonul virozelor. Ne așteptăm la Covid-19, la gripă și bronșiolită (devastatoare la sugari și vârstnici!!!!), la crize de tip astmatic declanșate de viroze. Pentru toate acestea NU FOLOSIM ANTIBIOTICE. Sunt inutile, ba chiar mai rău ne fac! Sper că această criza din farmacii prin care trecem, să ne vindece și de mâncatul antibioticelor pe pâine pentru orice fleac” a mai adăugat medicul de familie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Sandra Alexiu - Medic primar medicina de familie
Medicul Sandra Alexiu este membru onorific al Societății Române de Microbiologie, precum și membru în Societatea Europeană de Boli Infecțioase Pediatrice (ESPID). Totodată, ea este preşedinte al Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov. Studii SNSPMS Instructor FormatorPromovarea ...
citește mai mult
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult