Febra galbenă, boala virală transmisă prin înțepătura de țânțar. Cum se manifestă

  • Publicat:
Febra galbenă, boala virală transmisă prin înțepătura de țânțar. Cum se manifestă
Sursa foto: Shutterstock

Febra galbenă este o boală virală transmisă prin înțepătura de țânțar, speciile Aedes sau Haemagogus spp. Agentul patogen este virusul febrei galbene (VFG) un ARN virus din genul Flavivirus, înrudit cu virusul West Nile, virusul encefalitei St. Louis și virusul encefalitei japoneze.

Principalele rezervoare de virus sunt primatele nonumane (maimuțele) și oamenii infectați (om infectat-țânțar-om sănătos).

Sunt 3 cicluri de transmitere ale virusului febrei galbene (VFG): ciclul silvatic (junglă), intermediar (savană) și urban.

  • Ciclul silvatic (junglă) implică transmiterea VFG între primatele nonumane (maimuțe) și speciile de țânțar care se găsesc în desișul pădurii. Virusul este transmis prin țânțari de la maimuțe la om atunci când omul pătrunde în junglă în scop recreațional sau ocupațional.
  • În Africa (savană), un ciclu intermediar implică transmiterea VFG prin țânțari Aedes spp, la oamenii care trăiesc sau lucrează la marginea junglei. În acest ciclu, virusul poate fi transmis de la maimuțe la om sau de la om la om prin acești țânțari.
  • Ciclul urban implică transmiterea virusului între oameni și țânțarii peridomestici, în primul rând Ae. Aegypti.

Oamenii infectați cu VFG dezvoltă niveluri mari ale viremiei și pot transmite virusul țânțarilor, la scurt timp înainte de debutul febrei și în primele 3-5 zile de boală.

Dat fiind nivelul ridicat al viremiei, poate avea loc transmiterea prin sânge, prin transfuzie sau ace. Un caz de transmitere perinatală a tipului sălbatic al VFG a fost documentat la o femeie care a dezvoltat febra galbenă cu trei zile anterior nașterii. Copilul pozitiv la testare pentru VFG a decedat cu febra galbenă fulminantă în a 12-a zi de la naștere.

Febra galbenă, simptome asemănătoare gripei

Cele mai multe infecții sunt asimptomatice sau subclinice. Perioada de incubație este de 3-6 zile.

Manifestările inițiale sunt nespecifice, asemănătoare unei infecții gripale:

Cei mai mulți pacienți își revin după această fază, însă 15% dintre pacienți pot dezvolta o formă severă sau toxică după o scurtă remisie de câteva ore-o zi, caracterizată prin icter, simptome hemoragice, șoc și insuficientă multiorganică. Rată fatalității pentru cazurile cu sindrom hepatorenal este de 20-50%.

Febra galbenă: tratament și prevenție

Nu există un tratament specific antiviral pentru febra galbenă. Tratamentul suportiv în spital îmbunătățește însă ratele de supraviețuire.

Principalele metode de prevenție constau în:

Protecția individuală față de înțepătura de țânțari

În acest sens se recomandă următoarele:

În timpul șederii în zona endemică, se recomandă purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi, pantaloni lungi și șosete în timpul zilei când țânțarii sunt activi.

Pot fi aplicate substanțe repelente, care îndepărtează țânțarii, pe haine sau pe părțile de corp lăsate descoperite.

În timpul somnului (mai ales în timpul zilei), patul va fi protejat de o plasă specială pentru țânțari care va fi tratată în prealabil cu substanțe insecticide.

În cameră se vor folosi substanțe insecticide sub diferite forme (aerosoli, benzi impregnate, pastile).

Vaccinarea

OMS și CDC recomandă vaccinarea tuturor celor care trăiesc sau călătoresc în zonele cu risc de transmitere al VFG din Africa și America de Sud.

Pentru persoanele care călătoresc în zonele cu risc de transmitere al VFG din Africa și America de Sud, vaccinul împotriva febrei galbene se administrează în cabinetele de vaccinări internaționale care eliberează Certificatul de Vaccinare.

Vaccinul conține virus viu atenuat, se administrează subcutanat. Oferă protecție de 80% față de boală la 10 zile după administrare și aceasta crește la 99% la 30 zile după vaccinare. Durata protecției – toată viața.

Dacă în timpul șederii în zona endemică sau la scurt timp după întoarcerea de acolo apar simptome precum febră, frisoane, dureri de cap, dureri de spate, dureri musculare, prostrație, greață și vomă, consultați serviciile medicale.

Surse:

https://www.who.int/ith/2016-ith-annex1.pdf?ua=1

http://www.who.int/ith/en/

https://www.who.int/ith/2016-ith-county-list.pdf?ua=1

http://gamapserver.who.int/mapLibrary/Files/Maps/ITH_YF_vaccination_africa.png?ua=1

http://gamapserver.who.int/mapLibrary/Files/Maps/ITH_YF_vaccination_americas.png?ua=1

https://www.cnscbt.ro/

https://www.cdc.gov/yellowfever/vaccine/vaccine-recommendations.html

Urmărește CSID.ro pe Google News