Mai ales în familiile cu copii mici, femei însărcinate sau vârstnici pare că răcelile nu se mai termină. Iar rând, pe rând, membri familiei se îmbolnăvesc. Și răbdarea dispare când simptomele nu trec. Cu toate acestea, pentru virozele respiratorii nu trebuie administrat antibiotic decât foarte rar și doar atunci când un medic le prescrie. Despre trusa de urgență pentru viroze respiratorii am discutat cu dr. Laura Panait, medic de familie, cu competențe ultrasonografie generalizată.
CSÎD: Unul dintre cele mai de folos gesturi pentru a ne menține sănătatea este spălatul pe mâini. Cum să ne spălăm corect pe mâini și să-i învățăm pe copii?
Dr. Laura Panait: Corect este să ne spălam pe mâini cu apă caldă și săpun. Atenție la spațiile dintre degete și să nu uităm să ne ducem și spre încheieturile mâinilor chiar și antebrațe când se poate. Unghiile trebuie bine îngrijite. Unghiile lungi creează un ”loc bun” pentru agenții patogeni.
CSÎD: Ce trusă cu medicamente fără prescripție medicală este bine să avem în casă pentru a acționa în caz de răceli?
Dr. Laura Panait: Antiinflamatoare (ex. ibuprofen), antipiretice (ex.paracetamol), decongestionate nazale, antitusive.
Este bine ca fiecare pacient să se consulte cu medicul curant, medicul de familie cel mai frecvent pentru indicații corecte. Tipul medicamentelor (ex antitusive tuse seacă vs productivă) și dozele să fie stabilite cu acesta.
CSÎD: Ce ceaiuri sau infuzii de plante sunt indicate în virozele respiratorii?
Dr. Laura Panait: Sunt multe plante care ajută în timpul infecțiilor respiratorii. Enumăr câteva plante: măceșe, cătină(bogate în vitamina C), ceai verde (bogat în antioxidanți), ghimbir, pătlăgina, cimbrișor, cimbru, muguri de pin.
CSÎD: Cum să nu intrăm în panică în caz că ne simțim răciți – stare de oboseală, dureri musculare, nas înfundat? Mai ales după temerile din pandemie. Unde ne adresăm?
Dr. Laura Panait: Încă de la primele simptome este bine să implementăm câteva măsuri: repaus la domiciliu, odihnă, consum de ceaiuri și supe, antiinflamatoare și antipiretice (dacă este cazul). Nu trebuie să ne gândim de prima intenție la antibiotic. Este indicat să țineți legătura cu medicul de familie care va conduce atât schema terapeutică cât si recomandarea consultațiilor interdisciplinare sau internarea atunci când este cazul.