Febra Dengue este o epidemie ce datează de câteva decenii. În anii ’70 doar nouă țări s-au confruntat cu focare severe ale răspândirii acestui virus, dar în prezent boala afectează peste 400 de milioane de oameni anual! Iată ce trebuie să știi despre acest virus necruțător, dar și cum poate fi el tratat.
Febra Dengue, căci aceasta este denumirea sa științifică, este cauzată de virusul Dengue, care este transmis prin ciupiturile de țânțari. Mai este cunoscută și sub numele de „febra oaselor rupte” încât durerile osoase pot fi atât de intense încât creează senzația că oasele se rup la propriu.
Citește și: De ce sunt periculoşi ţânţarii: un entomolog american explică!
DE REȚINUT! Există patru tipuri diferite de virus Dengue. În momentul în care o persoană este infestată, aceasta capătă imunitate pentru toată viața, însă numai pentru tipul de virus pe care l-a contactat.
„Febra oaselor rupte” se transmite prin înțepăturile de țânțari, în special de țânțarii Aedes aegypti. Spre deosebire de alte categorii de țânțari, aceștia atacă în special în timpul zilei. Și o singură înțepătura este suficientă pentru că o persoană să se îmbolnăvească.
Boala prezintă risc vital în cazul persoanelor care suferă îndeosebi de boli cronice, precum diabet sau astm bronșic, dar poate fi fatală și în cazul nou-născuților cu un sistem imunitar precar.
Citește și: Cel mai des întâlnite boli transmise prin înțepături și mușcături de insecte
Din păcate, nu există un tratament specific pentru febra Dengue. Tratamentul poate diferi de la un pacient la altul în funcție de simptome și de complicațiile care pot fi cauzate de virus.
Spitalizarea este recomandată DOAR în cazul pacienților care fac o formă severă a bolii și a celor ce suferă de alte afecțiuni cronice riscante. Forma severă (febra Denga hemoragică) este o complicație potențial mortală, care se caracterizează prin febră mare (de 41 ° C) care poate fi însoțită de convulsii, mărirea ficatului, insuficienţă circulatorie, hemoragii severe și insuficiență de organ.
În timpul unei eventuale șederi în zona endemică, se recomandă purtarea de haine cu acoperire mare (pantaloni lungi, bluze cu mânecă lungă, șosete etc) în timpul zilei, atunci când țânțarii sunt cei mai activi.
În timpul somnului, îndeosebi al celui din miezul zilei, patul se va proteja cu ajutorul unei plase speciale de țânțari care va fi tratată în prealabil cu substanțe insecticide.
Dacă în timpul șederii în zona endemică sau după întoarcere apare febra însoțită de dureri de cap, dureri oculare, dureri musculare sau erupții cutanate, consultați de urgență medicul.
Surse: Mayo Clinic, Cleveland Clinic, Web Md, Medical News Today