Când primim un diagnostic, prima întrebare care ne trece prin minte este „De ce?”. Uităm să ne întrebăm ce se întâmplă de fapt în corpul nostru și ne preocupă mai mult de ce ni se întâmplă tocmai nouă. De fapt, trebuie să înțelegem cum am ajuns la acel diagnostic și ce putem face pe viitor pentru a preveni înrăutățirea simptomelor sau recuernța. Când vorbim de fibromul uterin, „de ce-ul” nu are un răspuns simplu: pentru că nu există o cauză clară sau cel puțin nu la fel de clară ca în cazul cancerului pulmonar care este produs de fumat.
Potrivit Mayo Clinic, fibromul uterin este o tumoare non-canceroasă care se formează pe pereții uterului. Această tumoare variază în privința dimensiunii și se poate dezvolta în mai multe moduri, inclusiv în cavitatea uterină și în afara uterului. Se estimează că 20-80% dintre femei au una sau mai multe fibroame uterine înainte de vârsta de 50 de ani, devenind astfel o problemă de sănătate extrem de frecventă.
Dacă ai un istoric în familie sunt șanse mari să te confrunți și tu cu această afecțiune. De exemplu, dacă mama ta are fibrom uterin sau a avut, asta crește șansele să o dezvolți și tu. Un studiu din 2012 publicat în American Journal of Human Genetics arată că există o predispoziție genetică a femeilor la fibrom uterin, în timp ce un alt studiu din 2018 publicat în Nature Communications sugerează că femeile predispuse la fibrom sunt de asemenea predispuse și la alte tipuri de tumori hormonale din cauza genei.
Estrogenul și progesteronul joacă roluri importante în reproducere, informează CDC. Acești hormoni se reglează lunar prin menstruație și ovulație, influențând astfel sarcina și fertilitatea. Ambii hormoni feminini pot duce la apariția fibromului uterin, scrie Mayo Clinic. Un studiu din 2011 publicat în Jurnal of Reproductive Infertility descrie estrogenul și progesteronul ca promoteri ai creșterii fibroamelor. Studiul sugerează că atunci când nivelul acestor hormoni este crescut poate duce la o creștere a firozei care rar poate fi observată.
În acest sens nu prea ai nimic de făcut, dar odată cu înaintarea în vârstă trebuie să știi că există o predispoziție la fibrom. Cu cât înaintezi în vârstă, cu atât durata de viață a sistemului reproducător crește, la fel și șasele de a dezvolta aceste tumori.
Femeile afro-ameriane au de două până la de trei ori riscuri mai mari de a se confrunta cu fibrom uterin comparativ cu femeile albe. Un studiu publicat în 2-14 în American Journal of Obstetrics and Gynecology susține că riscul pentru femeile afro-americane este de trei ori mai mare chiar și după ajustarea factorilor co-existenți. De asemenea, acestea sunt mai simptomatice, tumorile sunt de dimensiuni mai mari și de cele mai multe ori ajung la intervenții.
Numărul de copii pe care i-ai avut poate avea impact asupra șanselor de dezvoltare a fibromului uterin. Cu cât ai mai mulți copii, cu atât ești mai puțin sub risc. Sarcina și lactația sunt asociate unui risc redus de dezvoltare a fibromului uterin, în special pentru expunerea scăzută la ciclul menstrual.