Ficatul, victima alimentaţiei greşite!

Indiferent de notele pe care le-aţi avut la anatomie, trebuie să ştiţi deja că ficatul este un fel de laborator la purtător al fiecăruia dintre noi. Funcţionează normal atât timp cât nu-i îngreunăm misiunile pe care i le-a dat natura. Însă când îi dăm de lucru peste program, s-ar putea să ne tragă la răspundere.
  • Publicat:
Ficatul, victima alimentaţiei greşite!

Indiferent de notele pe care le-aţi avut la anatomie, trebuie să ştiţi deja că ficatul este un fel de laborator la purtător al fiecăruia dintre noi. Funcţionează normal atât timp cât nu-i îngreunăm misiunile pe care i le-a dat natura. Însă când îi dăm de lucru peste program, s-ar putea să ne tragă la răspundere.

Să recunoaştem cinstit: urmează o perioadă grea pentru ficatul nostru. Motivele sunt lesne de înţeles: odată e faptul că e deja frig şi suntem tentaţi să mâncăm mai mult şi mai gras. Apoi, recoltele bogate, petrecerile şi aniversările care culminează cu sărbătorile de iarnă ne cam îmbie la un păhărel şi chiar mai multe.

Ce să mai spunem de zilele când abia ne dăm jos din pat ca să mergem la serviciu? În astfel de perioade, abonamentul de la sală devine o amintire, uneori expirată de mult timp. În aceste condiţii, organismul nostru are de tras din greu cu meniurile momentelor de slăbiciune, dar şi cu sedentarismul nostru.

Toate organele se simt torturate dacă se simt “hrănite” doar cu grăsimi animale combinate cu mulţi cartofi înecaţi în uleiuri, cu gustări care gem de tot felul de aditivi şi conservanţi sau de dulciuri consumate pe nerăsuflate la orice oră din zi şi din noapte. Însă ficatul are cel mai mult de tras pentru noi şi pentru păcatele noastre culinare.

Pe aici trec grăsimile

La fiecare exces de carne grasă, prăjeală în ulei, desert cu multă cremă sau alcool peste limita paharului de vin roşu din dieta mediteraneană, ar trebui să ne gândim că ficatul nostru lucrează peste program. Un timp va face faţă joburilor sale multiple: procesarea grăsimilor, detoxifierea organismului, transformarea glucozei în glicogen şi constituirea rezervelor de energie, producerea bilei, reglarea coagulării sângelui, procesarea hemoglobinei pentru utilizarea fierului şi combaterea infecţiilor prin sinteza unor componente ale sistemului imunitar.

Dacă însă îl bombardăm cu stres, mâncare grasă şi nu ne mişcăm cu zilele de pe scaun, s-ar putea să intre puţin în grevă, iar forma de protest cel mai des întâlnită este steatoza hepatică, adică acumularea de grăsimi. Nu intraţi în panică, lucrurile nu se petrec cât ai bate din palme.

În plus, persoanele supraponderale, cele cu diabet şi boli cardiovasculare sunt cele mai afectate, alături de marii amatori de alcool. Însă nu strică nimănui un pic de atenţie, mai ales când acul cântarului este demult peste greutatea optimă.

Testele utile

Bilirubină, albumină, enzime hepatice, timpul de coagulare. Dacă nu aţi auzit de ele până acum, ar trebui să le treceţi pe lista elementelor de interes, pentru că sunt indicatori utili în privinţa funcţionării corecte a ficatului. Nu vă strică nici testele pentru hepatite, mai ales dacă oboseala vă dă bătăi mari de cap.

Există evident, o serie de multe alte teste pe care le puteţi face, precum fibroelastografia care poate da indicaţii preţioase cu privire la gradul de fibroză al ficatului, care însoţeşte diverse afecţiuni, în diverse stadii. Totul e să vă faceţi curaj şi să mergeţi la medic, pentru că de multe ori, afecţiunile ficatului sunt silenţioase.

Nu-i daţi ficatului câte poate duce!

La ora actuală, 70% dintre persoanele diagnosticate cu diabet şi obezitate se confruntă şi cu o încărcare cu grăsimi a ficatului, în termeni medicali steatoză hepatică non alcoolică.

Lor dar şi persoanelor sănătoase, un grup de cercetători din Singapore le recomandă cafeaua, cu măsură, dar şi cu multe componente care ar stimula eliminarea grăsimilor în exces din ficat. Şi tot lor le sunt semnalate pericolele pe care le atrage după sine un consum excesiv de produse cu fructoză adăugată.

E adevărat că multe dintre cercetări nu au depăşit stadiul de laborator şi pe cel de teste pe animale, însă diagnosticul de steatoză hepatică nu este unul de neglijat în aceste condiţii. Dacă prevenţia nu vi se pare un moft, specialiştii americani au şi alte sugestii în privinţa alimentaţiei.

Pe lângă adoptarea unei diete echilibrate care să conţină cât mai puţine grăsimi animale, ei au întocmit şi un top al celor mai bune vegetale care pot ajuta ficatul să cureţe cu brio organismul de toxine. Fructele de pădure, ardeiul iute, varza, broccoli şi portocalele, dacă se poate de provenienţă bio, ar atârna cu succes balanţa spre starea de sănătate optimă.

Nu trebuie uitate nici usturoiul, grepfrutul, ceaiul verde, avocado, nucile şi turmericul atunci când faceţi un shopping inspirat pentru a menţine sănătatea ficatului. Şi dacă sănătatea nu e un argument încă forte, luaţi în calul faptul că un ficat în formă înseamnă un metabolism bun, deci o siluetă perfectă. Deci, doamnelor şi domnilor, frumuseţea trece şi prin ficat.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
(P) Durerile de cap ale copiilor
(P) Durerile de cap ale copiilor