Desi ne-ar fi placut sa avem parte de o toamna insorita, iata ca vremea nu prea a tinut cont de dorintele noastre in ultima vreme. Anotimpurile parca au luat-o razna: iarna are pretentia sa predea stafeta direct verii, iar toamna este usor eclipsata de iarna.
Totusi, pana se vor hotari „fiicele anului” ce nuante vor sa mai imbrace, tu trebuie sa iti pregatesti trupul si spiritul pentru schimbarile specifice acestei perioade (sezonul rece dureaza de la inceputul lunii noiembrie pana la sfarsitul lunii martie). Intrucat este mai bine sa previi decat sa combati, medicii recomanda consumarea legumelor si fructelor, purtarea imbracamintei si incaltamintei adecvate vremii de afara si vaccinul antigripal. De asemenea, nu trebuie ignorat faptul ca administrarea antibioticelor se face doar cu recomandarea specialistilor.
Guturaiul
Este o inflamatie a mucoasei foselor nazale. Simptome: se manifesta prin secretie nazala abundenta, apoasa initial si apoi purulenta. Daca nu este tratat, exista riscul aparitiei sinuzitei. Transmitere: pe cale aerogena. Remedii: dusuri reci pe piept si pe spate, consum sporit de alimente bogate in vitamina C.
Gripa
Este o infectie acuta virala, mai grava decat raceala. Simptome: dureri de cap, dureri musculare generalizate, febra, tuse seaca, frisoane, stare de oboseala generala. Transmitere: pe cale aerogena, virusii sunt eliberati prin tuse si stranut.
Remedii: consumul de ceaiuri din fructe uscate sau flori indulcite cu miere, sucul de lamaie, de portocala, de afine, repaosul la pat (in cazul bolnavilor febrili); supa de pui este considerata aliment de baza in tratarea gripei. De asemenea, inhalatiile cu musetel sau cu cimbrisor, masajul si baile calde cu ulei de eucalipt dau randament in tratarea acestei afectiuni.
Sunt contraindicate fumatul si alcoolul, macar in perioada tratamentului. Nu uita de vaccinul antigripal! Perioada optima pentru vaccinare este luna octombrie si prima saptamana din noiembrie. Vaccinul se repeta anual.
Viroza respiratorie
Este cea mai comuna boala. Simptome: rosu in gat, infundarea nasului, tuse iritativa, dureri de cap, febra, stranut, pierderea temporara a gustului. Transmitere: pe cale aerogena. Remedii: consumul bogat de lichide, vitamina C, paracetamol, aspirina, bai calde, repaos la pat.
Gripa aviara
Ultima bataie de cap a oamenilor de stiinta este aceasta boala infectioasa a pasarilor cauzata de mutatia de tip A a virusului gripal, care face ravagii si in randul oamenilor. Din pacate, a ajuns si in Romania. Simptome: febra, conjunctivite usoare, dureri in gat, tuse si disconfort respirator. Transmitere: virusul se transmite de la pasari infectate la om prin aer si prin consumul de carne sau oua. Remedii: Nu putem contacta virusul aviar prin alimentatie daca respectam indicatiile OSM (Organizatia Mondiala a Sanatatii). Pot fi consumate carnea de pasare si ouale, dar in anumite conditii: cumparate din magazine autorizate si bine fierte. De asemenea, trebuie sa ne vaccinam, sa nu vizitam ferme de pasari sau sa intram in contact cu dejectiile acestora.