In toata lumea, antrenorii si medicii recomanda acest sport persoanelor care sufera din pricina obezitatii, a debilitatii musculare, a stresului, oboselii si epuizarii excesive. Deasemenea, fitness-ul este un remediu foarte indicat hipertensivilor, celor care au un sistem imunitar slabit sau compromis, depresivilor, precum si celor care au o circulatie a sangelui nu tocmai buna. De fapt, aceasta forma de exercitiu fizic se adreseaza oricarei persoane care doreste sa se mentina in forma si sa isi pastreze tonusul muscular.
Rezolva problema kilogramelor inestetice
Orice functie fizica sau psihologica presupune consum de energie. Fara energie, nu am putea vietui. Sursele din care o procuram prin sintetizare organica sunt alimentele pe care le mancam. Eenergia astfel obtinuta se calculeaza in calorii. Cand mancam, alimentam de fapt organismul cu rezerve calorice. Eliberam apoi aceasta energie prin:
– miscare (orice activitate fizica ce implica deplasarea)
– gandire (multitudinea operatiilor mentale pe care le facem)
– metabolism (cuprinde totalitatea mecanismelor operationale si de recuperare a organismului)
Dintre acestea, cea mai solicitanta este activitatea fizica, in sensul ca ea consuma cea mai mare cantitate de energie. Si operatiunile psihice necesita aporturi mari de energie, mai ales ca pentru a functiona coerent, trebuie sa excludem starile depresive, tristetea, furia. Cand survin aceste senzatii, prima reactie a organismului este aceea de a consuma alimente bogate in carbohidrati care ofera gusturi deosebite, si deci, placere temporara. Astfel ca aceste persoane, desi pierd calorii atunci cand sunt stresate, ele le asaza la loc, manacand mult si nesanatos.
Metabolismul
Fiecare dintre noi are o rata a metabolismului proprie, modalitate prin care trupul sintetizeaza energia din alimente. Energia obtinuta este astfel implicata apoi in functiunile operationale ale vietii si in refacerea unor tesuturi lezate. Acest proces este strict legat de natura vietii de zi cu zi, si anume de masura in care suntem activi sau sedentari. In acest sens, fitness-ul se dovedeste util nu doar in a combate stilul de viata inactiv, ci si in a restabili cotele functionale ale metabolismului.
Beneficiile fitness-ului
Cei care isi doresc un stil de viata activ si sanatos, apeleaza la fitness. Iar pe masura ce mentin acest program, practicantii lui realizeaza ca beneficiile obtinute sunt mai numeroase decat se asteptau. Iar asta pentru ca desi la inceput intentia lor era sa slabeasca, rezultatul se va reflecta si in starea de sanatate cu mult imbuntatita.
Energie
Multi oameni apeleaza la exercitiile de inbunatatire a conditiei fizice (fitness) cu scopul de a-si ridica nivelele de energie. Procesul de sporire a energiei este complex din punct de vedere stiintific, dar relativ simplu de pus in aplicare. Tot ceea ce individul trebuie sa faca este sa depuna un volum de activitate adecvat, fara a exagera, si sa se hraneasca corespunzator; restul vine de la sine. Deoarece muschii sunt activi din punct de vedere al metabolismului, in timp ce grasimile sunt inerte, persoanele care au o conditie fizica mai buna si au un tonus muscular mai puternic sunt aceiasi care au o viteza dezvoltata a metabolism, fapt care le transforma corpurile in masini de ars grasimi.
Mintea si nervii
Exista o relatie intre conditie fizica si minte care poate fi exploatata observand comportamentul corpului in diferite situatii. Participarea consistenta la activitati dezvolta o comunicare armonioasa intre minte si corp. Sediul sistemul nostru nervos este creierul, iar de aici, prin impulsuri electrice mentale sunt transmise informatii catre diverse tesuturi din organism. Atunci cand o actiune este ceruta sau necesara, creierul va accepta comanda si va comanda la randul lui un impuls imediat. Pentru cei care nu sunt intr-o conditie fizica buna, transportul acestor comenzi devine nesigur si poate fi intarziat de abilitatile slabe de transmitere a semnalelor mentale. Reactii incete pot conduce la situatii periculoase datorate coordonarii proaste. Cu cat suntem mai in forma cu atat gandim mai bine si ne concentram mai usor.
Muschi si oase
Organismul uman este inundat de o retea de muschi si tesuturi de legatura (de exemplu: tendoane, ligamente). Muschii slabiti nu ne pot mentine scheletul aliniat corect deoarece corpul nu mai sta in pozitie normala. Cu cat muschii nostrii sunt mai puternici datorita activitatatii, cu atat mai bine ne va fi legat corpul.
Inima
Stiati ca si inima este un muschi? De fapt ea este o pompa musculara responsabila de distribuirea sangelui in tot corpul. Cand suntem supusi unei activitati fizice, ritmul batailor inimii creste. Aceasta accelerare intareste inima in acelasi mod in care actioneaza si asupra altor muschi.
Plamanii
Stim deja ca inima bate mai repede atunci cand intreprindem o activitate, acelasi lucru se intampla si cu respiratia. Organismul are nevoie de oxigen ca sa supravietuiasca. Odata cu cresterea ritmului respiratiei, plamanii se dilata si se contracta dincolo de capacitatile normale. Ei apar sub forma unei perechi de saci elastici care strang aerul pe care il respiram. Cand inspiram, plamanii absorb oxigenul utilizabil iar atunci cand expiram gazele toxice, rezultate in urma arderilor, sunt eliminate. Milioane de mici gauri, numite alveole, permit oxigenului sa patrunda in sange, hranind organismul cu aceasta pretioasa sursa de viata.
Modul cum aratati
Odata cu activitatea fizica, si fata dumneavoastra primeste un numar considerabil de beneficii. Deoarece muschii lipsiti de miscare devin slabi si tasati, nici muschii faciali nu se comporta diferit. Atunci cand muschii corpului sunt puternici si fermi, muschii faciali urmeaza adesea aceeasi regula. In timpul exercitiilor fizice si muschii dumneavoastra faciali lucreaza, tonificandu-se si devenind fermi, in acelasi timp.
Nu abandonati!
Va puteti intreba daca atunci cand v-ati atins scopul puteti abandona. O conditie fizica buna e un stil de viata, nu un plan pe termen scurt. Un mod de viata care va inbunatateste zilele pana la sfarsitul vietii. Incercati sa mentineti un stil de viata activ. Dupa ce v-ati atins scopul, duceti o munca de mentinere sau fixati-va unul mai intraznet, dar nu va opriti !
Articol exclusiv online