Fotofobia sau sensibilitatea la lumină: ce boli poate ascunde?

Fotofobia poate semnala unele afecțiuni ale ochilor, dar și boli neurologice. Totodată, poate apărea din cauza unor medicamente. Detaliază dr. Raluca Neacșu, medic specialist oftalmolog.
  • Publicat:
Fotofobia sau sensibilitatea la lumină: ce boli poate ascunde?
Sursa foto: Shutterstock

Fotofobia, cunoscută și ca hipersensibilitate oculară, apare în prezența luminii, fie ea naturală sau artificială (bec, neon). Este un simptom care este însoțit chiar de durere oculară la percepția luminii.

Trebuie să facem diferența între adaptarea oculară normală în momentul în care se face trecerea de la lumină de intensitate mai scăzută, la lumina solară. De exemplu, cea care presupune o perioadă de câteva secunde în care mecanismele oculare să se regleze la variația de intensitate luminoasă.

În schimb, în cazul fotofobiei apare senzație dureroasă prelungită de intensitate variabilă în funcție de intensitatea luminoasă.

Ce afecțiuni poate semnala fotofobia

Hipersensibilitatea oculară, simptom asociat frecvent unor boli oculare precum:

De asemenea, și administrarea unor medicamente, precum antihistaminice, tetraciclina, quinine, sulfonamide, antiinflamatorii nesteroidiene, poate asocia fotofobie ca reacție adversă.

Totodată, trebuie exclusă și componenta neurologică, deoarece hipersensibilitatea la lumină poate să fie asociată cu episoade migrenoase, meningită, tumori intracerebrale și ale glandei pituitare.

Tratamentul fotofobiei

Tratamentul se stabilește în funcție de cauza declanșatorie, neurologică sau oftalmologică.

În  ceea ce privește partea oftalmologică, medicul va stabili medicația în funcție de tabloul clinic observat.

Se recomandă, de asemenea, purtarea unor lentile aeriene cu protecție anti-UV, lentile fotocromatice, care se închid și se deschid la culoare în funcție de variația intensității luminii și care oferă confort în cazul fotofobiei.

Dr. Raluca Neacșu, medic specialist oftalmolog
Urmărește CSID.ro pe Google News