Fototerapia, o soluţie pentru eczeme, vitiligo şi psoriazis

În ultimele decenii fototerapia a devenit una din opţiunile preferate pentru tratarea unor boli de piele precum eczema, psoriazis şi vitiligo, care deşi nu pun viaţa în pericol, o îngreunează în cele mai multe cazuri.
  • Publicat:
Fototerapia, o soluţie pentru eczeme, vitiligo şi psoriazis

În ultimele decenii fototerapia a devenit una din opţiunile preferate pentru tratarea unor boli de piele precum eczema, psoriazis şi vitiligo, care deşi nu pun viaţa în pericol, o îngreunează în cele mai multe cazuri, cauzând stima scăzută de sine, probleme de adaptare sau deprimare.

Această procedură s-a dovedit superioară metodelor convenţionale în ceea ce priveşte nu doar eficienţa şi eficacitatea, dar şi siguranţa în folosire atunci când se realizează sub supravegherea medicului dermatolog, într-un cadru special pregătit.

Fototerapia a fost folosită încă din antichitate pentru tratamentul a diferite afecţiuni dermatologice, atunci când pacienţii cu diverse suferinţe ale pielii erau expuşi la razele solare în scop terapeutic. Originile acestui tratament atât de popular astăzi au rădăcini în Egiptul antic, unde se folosea o răşină fotosensibilizantă urmată de expunere directă la soare pentru tratamentul vitiligo.

Fototerapia modernă a început să fie folosită de la începutul anilor 1900. De atunci, progresele în tehnologie au jucat un rol semnificativ în îmbunătăţirea tratamentului şi eficienţa rezultatelor.

Tehnologia s-a dezvoltat şi astăzi permite folosirea de dispozitive foarte selective în ceea ce priveşte lungimea de undă terapeutică ce va reduce inflamaţia în piele şi va duce la vindecarea sau tratarea puşeelor de boală.

Efecte benefice sunt observate şi atunci când este folosită pentru tratamentul mâncărimii, erupţiei polimorfe la lumină, lichenului plan, psoriazisului palmo plantar, pustulozei palmo-plantare şi alte afecţiuni inflamatorii ale pielii”, explică dr. Laurenţiu Vlădău, specialist în dermatologie şi venerologie.

Desfăşurarea unei şedinţe de tratament cu Fototerapie

În prima etapă va avea loc un consult în urma căruia medicul dermatolog va stabili dacă afecţiunea de care suferă pacientul poate beneficia în urma fototerapiei, după care va fi stabilită doză de început astfel încât tratamentul să fie realizat în condiţii de siguranţă.

“Aceasta doza se creşte progresiv până când pielea devine roz, moment în care putem spune că tratamentul are eficienţă maximă. Doza se menţine pe tot parcursul tratamentului, eventual cu modificări minore în funcţie de reducerea sau agravarea eritemului sau şedinţe absentate.

În general, se efectuează câte 3 şedinţe în fiecare săptămână, numărul total de şedinţe fiind variabil în funcţie de afecţiunea tratată. Spre exemplu, în cazul psoriazisului sau eczemei/dermatitelor sunt necesare aproximativ 25-30 de şedinţe pentru a observa rezultate, pe când în caz de vitiligo rezultatele tind să apară după 50-60 de şedinţe”, a adăugat medicul Laurenţiu Vlădău.

Prima şedinţă de tratament este de obicei foarte scurtă, chiar de câteva secunde. Durata şedinţelor va varia apoi, în funcţie de tipul de piele şi intensitatea aleasă de medic. În orice caz, tratamentul rareori durează mai mult de câteva minute.

Contraindicatiile fototerapiei

Cu toate că afecţiunile pielii, fiind vizibile, provoacă disconfort indiferent de vârstă, fototerapia nu este recomandată copiilor, femeilor în stare de graviditate sau care alăptează, celor care folosesc medicamente imunosupresive şi celor care au suferit în trecut de cancer de piele, în special melanom.

Cea mai frecventă reacţie adversă este apariţia roşeţei intense şi a unei reacţii asemănătoare unei arsuri solare. Tocmai pentru a evita acest efect nedorit, intensitatea tratamentului este stabilită iniţial la o valoare care permite desfăşurarea procedurii în condiţii de maximă siguranţă, după care se creşte progresiv până la apariţia unei culori rozalii a pielii care este menţinută ulterior pe parcursul întregului tratament.

Pielea normală se poate bronza pe parcursul tratamentului. Poate apărea mâncărime şi senzaţie de disconfort, care sunt ameliorate de tratamente specifice. Poate apărea foliculita, inflamaţia firelor de păr, iar în unele cazuri este posibilă lipsa de răspuns a bolii la fototerapie.

Siguranţa pacientului, garantată prin aparatura de ultima generaţie

Aparatura folosită în fototerapie utilizează raze ultraviolete B cu lungime de undă îngustă, care permite tratamentul îndelungat în condiţii de siguranţă.

Pentru a reduce riscul de dezvoltare a cancerului de piele aparatura contorizează doza totală folosită pentru fiecare pacient şi avertizează apropierea de doză maximă considerată sigură. Observaţiile recente ale centrelor de excelentă în dermatologie în urma analizelor retrospective confirma că în urma fototerapiei NBUVB în limita a 200 de şedinţe incidenta cancerului de piele nu este modificată în comparaţie cu populaţia generală”, a completat dr. Laurenţiu Vlădău.

Urmărește CSID.ro pe Google News