Fracturi – vezi dacă eşti predispus – un ortoped explică

Fractura reprezintă pierderea continuităţii parţiale sau complete a osului afectat. Fracturile pot fi simple fără deplasare sau complexe cu deplasare. Află totul
  • Publicat:
Fracturi - vezi dacă eşti predispus - un ortoped explică
Fracturi - vezi dacă eşti predispus - un ortoped explică, foto arhiva

Iarna se vorbeşte mai mult decât niciodată despre fracturi, entorse şi luxaţii. Mulţi conectează aceste probleme medicale cu mersul la munte, sporturi de iarnă, însă la camerele de gardă se prezintă şi mulţi pacienţi care s-a accidentat după un minut distanţă de la ieşirea din casă. Poleiul, gheaţa, încălţămintea nepotrivită sunt printre factori. Însă există şi persoane care din cauza unor afecţiuni de care suferă sunt pur şi simplu mai predispuse la fracturi. Cauzele accidentărilor la munte, dar şi riscurile suplimentare pentru fracturi pe care le au anumite persoane au fost explicate pe larg de Dr. Tarek Nazer, chirurg Ortopedie Traumatologie, specializat în Medicină sportivă şi biomecanica genunchiului, Preşedintele Asociaţiei Europene de Artroscopie şi Chirurgie minim invazivă.

CSÎD: Care sunt principalele accidente care se pot petrece la munte, iarna?
Dr. Tarek Nazer:

Iubitorii sporturilor de iarnă abia aşteaptă să apară zăpadă, pentru a merge la munte munte şi a se bucura de sezonul de schi.  Acest sport implică însă o serie de mişcări rapide şi bruşte. Să nu uităm că avem nevoie de o forţă şi un tonus muscular bune pentru a ne menţine poziţia pe pârtie, în caz contrar crescând riscurile de accidentare prin mişcări greşite sau printr-o accidentare cu un alt schior.

CSÎD: Care sunt cele mai predispuse articulaţii la accidentare?

Dr. Tarek Nazer: Cele mai predispuse articulaţii la accidentare sunt glezna şi genunchiul, pentru că la nivelul lor se produc mişcările de rotaţie şi echilibru. Astfel, în momentul în care schiem, o condiţie fizică slabă sau o mişcare greşită ne poate aduce în pragul producerii unui traumatism care duce la următoarele afecţiuni :

  • Entorsă de glezna sau genunchi
  • Ruptură de menisc
  • Ruptură de ligament încrucişat anterior
  • Fractură la nivelul gleznei
  • Luxaţia de gleznă sau de genunchi

Ce sunt fracturile şi entorsele?

CSÎD: Ce este fractura?
Dr. Tarek Nazer:
Fractura reprezintă pierderea continuităţii parţiale sau complete a osului afectat. Fracturile pot fi simple fără deplasare sau complexe cu deplasare în care osul este deformat. În această din urmă situaţie, poate să apară deformarea membrului sau penetrarea pielii, devenind astfel o fractură deschisă unde osul ia contact direct cu mediul extern.
CSÎD: Cum definiţi entorsa?
Dr. Tarek Nazer:
Entorsa reprezintă o leziune de ţesut moale, a tendoanelor şi ligamentelor, care suferă o întindere sau chiar o rupture. Cel mai des se întâmplă în urmă unei mişcări de inversiune sau eversiune a acesteia.
Pacienţii cu reumatism, osteoporoză, tumori osoase pot suferi mai des fracturi

CSÎD: Sunt anumite persoane predispuse la fracturi?
Dr. Tarek Nazer:
Da , sunt multiple afecţiuni ce duc la slăbirea osului, făcându-l mai fragil  şi mai predispus la fracturi mai mult decât în mod normal.
Cele mai frecvente afecţiuni care afectează structura osoasă sunt:

  • Osteopenia şi osteoporoza
  • Bolile reumatice
  • Formaţiunile înlocuitoare de spaţiu în os (tumorile benigne sau maligne)
  • Artrofia sistemului muscular
  • Săriturile, sporturile de contact pot duce la fracturi

CSÎD: Ce sporturi, activităţi pot avea ca urmări fracturile?
Dr. Tarek Nazer:
Majoritatea sporturilor de contact sau activităţiile care implică sărituri sau mişcări bruşte ale articulartiilor pot avea drept consecinţă o accidentare cu apariţia unei fracturi.


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult