Îți freci ochii cu mâinile? Află de ce NU trebuie să faci asta

Află de ce este important să nu îți freci ochii și cum acest obicei poate duce la complicații grave de sănătate oculară.
  • Publicat:
Îți freci ochii cu mâinile? Află de ce NU trebuie să faci asta
Frecarea ochilor: Motivele pentru care ar trebui să renunți la acest obicei Sursa foto: Shutterstock

Ochii noștri trebuie protejați cu mare grijă. Totuși, în timp ce mulți dintre noi ne simțim adesea tentați să ne frecăm ochii atunci când sunt obosiți sau iritați, această acțiune aparent inofensivă poate avea consecințe grave. De fapt, obiceiul de a vă freca ochii în mod regulat poate cauza daune ireparabile corneei, determinând astfel afecțiuni severe ale ochilor.

În acest articol, vom analiza mai atent de ce nu ar trebui să ne frecăm niciodată ochii și ce riscuri pot apărea în urma acestei obiceiuri aparent nevinovate.

Să îți freci ochii cu mâinile poate fi daunător sănătății

Sănătatea ochilor noștri este foarte importantă, deoarece compromiterea lor înseamnă în mod inevitabil înrăutățirea calității vieții noastre. De aceea este necesar să acordăm ochilor noștri o atenție sporită. De exemplu, să nu ne frecăm ochii este o regulă bună de urmat. De ce? Frecarea ochilor, după cum spun specialiștii, ar putea să îi deterioreze într-o oarecare măsură.

De ce nu este indicat să ne frecăm ochii?

Din cauza contaminării cu bacterii

Frecarea ochilor este ceva ce de obicei facem atunci când ochii noștri sunt obosiți și iritați. De exemplu, pentru că am lucrat ore întregi în fața unui ecran de computer. Doar atingerea suprafețelor potențial contaminate cu bacterii, cum ar fi smartphone-urile, computerele și chiar birourile de lucru, poate pune ochii în pericol dacă aceștia sunt frecați, iar mâinile nu au fost anterior dezinfectate.

Alt motiv pentru care nu este indicat să ne frecăm ochii: zgârieturile de pe cornee

Frecarea agresivă a ochilor poate cauza zgârieturi pe cornee, partea cea mai exterioară a ochiului, făcându-i astfel mai vulnerabili la infecții.

Afecțiuni cronice

Frecarea ochilor poate determina genele să se miște, astfel încât acestea pot zgâria corneea de fiecare dată când ochii sunt deschiși/inchisi. Această afecțiune poate duce la keratoconus, o boală cronică și progresivă care rezultă din reducerea rezistenței structurii corneei.

Consecințele unei cornee deteriorate

Pentru cei care nu pot evita să se frece la ochi, este recomandat să folosească o batistă curată, să își spele mâinile și să nu fie prea agresivi cu ochii. Deteriorarea corneei poate duce de fapt la unele consecințe grave, cum ar fi vedere încețoșată, inflamație, dureri de cap, sensibilitate la lumină, greață, oboseală și durere.

Surse: msn.com, summiteyekc.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult