Frisoanele apar adesea când temperatura ambiantă este foarte scăzută și corpul încearcă prin contracții să se încălzească. Există însă situații când frisoanele și febra pot fi cauzate de diverse afecțiuni, precum infecțiile virale (gripă, COVID) sau bacteriene (pneumonie, sinuzită). De asemenea, și glicemia scăzută poate cauza frisoane, fără ca acestea să fie însoțite de febră.
Află mai jos ce afecțiuni pot cauza frisoane, ce remedii te pot ajuta și care sunt semnalele de alarmă că ar trebui să te adresezi medicului.
De foarte multe ori, frisoanele apar ca urmare a expunerii la temperaturi scăzute (hipotermie), însă pot surveni și ca răspuns la o infecție cu virusuri sau bacterii, fiind însoțite de febră peste 38 de grade. Exemple de boli care pot cauza frisoane și febră sunt:
De asemenea, frisoanele pot fi cauzate și de diverse forme de cancer (leucemie, limfom etc.), reacții alergice, boala Crohn, colita ulcerativă, lupus eritematos sistemic.
Atunci când frisoanele nu sunt însoțite de febră, este posibil ca hipoglicemia (glicemia scăzută) să fie de vină. Concentrația scăzută de glucoză în sânge poate declanșa acest simptom, precum și confuzia, transpirația abundentă, oboseala, lipsa de energie sau ritmul cardiac neregulat ori accelerat.
Totodată, frisoanele pot fi consecința unui efort fizic intens sau a unei reacții emoționale puternice (frică, anxietate, atac de panică).
Primul lucru pe care trebuie să îl faci dacă te confrunți cu frisoanele este să te îmbraci bine (pulover mai gros, șosete, pantaloni călduroși). O pastilă de ibuprofen, aspirină sau paracetamol poate fi, de asemenea, de ajutor.
Atenție însă la aspirină – aceasta nu trebuie dată copiilor, deoarece există riscul de apariție a sindromului Reye!
Dacă problema nu se rezolvă și continui să resimți senzația de frig, mai ales câteva ore sau zile la rând, ar fi bine să iei legătura cu medicul, pentru că este posibil ca acest simptom – însoțit de altele – să fie cauzat de o infecție care necesită tratament specific.
Frisoanele cauzate de hipoglicemie pot fi ameliorate prin reglarea nivelului de glucoză în sânge – consumul unui pahar cu suc de fructe, un plic de zahăr, o ciocolată mică.
În cazul în care frisoanele sunt cauzate de un atac de panică sau anxietate, tehnicile de relaxare și respirație profundă pot fi de mare ajutor.
Dacă frisoanele sunt însoțite de febră, este foarte important să te hidratezi bine cu apă, sucuri naturale, supe, ceaiuri. Un duș cu apă caldă și odihna la pat, acoperit cu o pătură călduroasă, sunt importante pentru refacere.
Adresează-te cât mai rapid medicului dacă febra și frisoanele nu se îmbunătățesc după 48 de ore de îngrijire la domiciliu sau dacă ai oricare dintre următoarele simptome: