Fructoza creste riscul de hipertensiune

Aviz celor care au folosesc in loc de zahar acest indulcitor aparent inofensiv: cercetatorii au demonstrat ca abuzul este la fel de periculos precum cel de zahar sau de indulcitori.
  • Publicat:
Fructoza creste riscul de hipertensiune
Fructoza creste riscul de hipertensiune

Aviz celor care folosesc in loc de zahar acest indulcitor aparent inofensiv: cercetatorii au demonstrat ca abuzul este la fel de periculos precum cel de zahar sau de indulcitori.

La ora actuala, hipertensiunea este cea mai frecventa afectiune intalnita in tarile dezvoltate si poate imbolnavi inima si rinichii. Pana nu demult, se stia ca un consum crescut de zahar poate declansa hipertensiunea. Insa acum medicii iau in calcul tot mai serios si prezenta fructozei in cantitati mari in alimentatie drept cauza a cresterii presiunii sangelui.

Intr-un studiu recent publicat in the Journal of the American Society Nephrology, specialistii de la Univeristatea de Medicina din Colorado avertizeaza persoanele a caror dieta este bogata in produse care contin fructoza ca isi pun in pericol sanatatea aparatului cardiovascular.

Pentru a evidentia acest fenomen, cercetatorii americani au analizat comportamentul alimentar a 4500 de adulti americani. Acestia au completat mai multe chestionare referitoare la consumul de sucuri de fructe, produse de patiserie si bomboane indulcite cu fructoza.

Concluziile au fost ingrijoratoare: persoanele care consumau cel putin 74 de grame de fruzctoza pe zi (care poate proveni din 2 sticle de suc pe zi) aveau un risc de pana la 77 la suta mai mare de a dezvolta hipertensiune arteriala.

Practic, de la 120/80 mmHg cat este normal, valorile tensiunii arteriale puteau ajunge pana la 160/100 mmHg. Medicii au spus ca acest risc major de hipertensiune dispare pur si simplu doar prin reducerea cantitatii de fructoza din alimentatie.

Citeste si:
Indulcitorii artificiali, mai periculosi decat am fi crezut

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult