Fumatul in spatiile publice a fost interzis in Beijing, locul de desfasurare al Jocurilor Olimpice in 2008. China, tara cu cei mai multi fumatori din lume (aproximativ 350 de milioane) a adoptat aceasta pozitie bazandu-se pe impactul mare inregistrat de alte tari in aceasta privinta.
Conform rezultatelor inregistrate de acestea, actiunea Chinei ar putea avea ca efect reducerea numarului fumatorilor cu peste 22 de milioane intr-un singur an, daca se implementeaza restrictia la nivelul intregii tari.
Si numarul fumatorilor din Romania ar putea scadea, cu cel putin 370,000 persoane, intr-un singur an, in cazul in care tara noastra va urma exemplul Chinei. Conform unor studii recente, in Anglia, aproximativ 400.000 de persoane au renuntat la tigari in primele 9 luni de la interzicerea fumatului (iulie 2007). Este cea mai mare victorie in lupta anti-fumat din istoria tarii, inregistrata intr-un timp atat de scurt.
In prezent, exista aproximativ 1.3 miliarde de fumatori la nivel mondial, din care un milliard de barbati si 250 milioane de femei. In plus, 35% din barbatii din tarile dezvoltate fumeaza, comparativ cu aproape 50% barbati in tarile in curs de dezvoltare si aproape doua treimi din barbatii din China.
Pana in 2025, daca nu se vor produce schimbari dramatice in procentajele de renuntare la fumat si in asumarea unei cresteri modeste a venitului pe cap de locuitor, vor fi 1,9 miliarde de fumatori la nivel mondial, care vor consuma peste 9 trilioane de tigari.