Printre cele mai agresive forme de cancer din România se numără și cancerul pancreatic. Din păcate, absența simptomelor în stadii inițiale și lipsa screeningului de rutină aduc pacientul la medic târziu, când tratamentul are puține șanse de reușită.
Se estimează că mai mult de jumătate din pacienții cu cancer de pancreas ajung la specialist cu primul simptom abia când au apărut deja metastazele. Iar speranța de viață a pacienților atinși de metastaze este de circa 3-6 luni din momentul diagnosticării. Cancerul pancreatic este întâlnit de obicei mai mult la bărbați decât la femei, în special după vârsta de 40 de ani.
„Din acest motiv este important să cunoaștem factorii de risc pentru cancerul de pancreas și să facem analize de rutină pentru depistarea cât mai precoce a bolii.
Printre acești factori care cresc riscul de apariție a cancerului pancreatic se numără fumatul, consumul excesiv de alcool și carne roșie, obezitatea. De asemenea, riscă să dezvolte cancer pancreatic și persoanele care au avut rude de gradul 1 care au murit din cauza acestei maladii, cele care suferă de pancreatită cronică ereditară sau diabeticii care nu țin sub control boala”, a declarat Prof. Dr. med. Hubertus Schmitz-Winnenthal, profesor de chirurgie la Universitatea de Medicină din Heidelberg, medic chirurgie viscerală cu supraspecializare în chirurgia oncologică, pancreatică, endocrină, hepatică, colorectală și minim invazivă avansată în cadrul Institutului We Care Surgery.