Micile plăceri ale vieții pot crea mari neplăceri. Și nu ne referim aici la consumul de alimente (inclusiv dulciuri), chiar dacă și acesta este tot o plăcere. Vorbim despre plăceri care, prin exagerări, duc la îngrășare și care au consecințe nefaste atât din punctul de vedere al sănătății, cât și al fertilității.
Ne referim de fapt la două vicii – alcoolul și tutunul, doi dușmani redutabili ai funcției reproductive, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților.
Ne spune mai multe despre impactul fumatului asupra fertilității feminine și masculine dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
Studiile de specialitate au constatat, în ultimele cinci decenii, o tendință semnificativă de declin la nivel mondial în ceea ce privește fertilitatea. Ca urmare, a început să se acorde o atenție deosebită identificării factorilor de risc modificabili din mediu și stilul de viață, care afectează funcția reproductivă.
Definiția infertilității este incapacitatea de a obține o sarcină după 12 luni de relații sexuale regulate, neprotejate.
Factorii feminini contribuie la aproximativ 37% dintre problemele de infertilitate, în timp ce factorii masculini reprezintă aproximativ 29%, iar cei combinați (feminini și masculini) – 18%. Restul de 16% vizează factori genetici sau infertilitate idiopatică, adică fără cauze specifice cunoscute, spune dr. Andreas Vythoulkas.
În privința cauzelor infertilității, în afara celor de natură medicală, atenția s-a îndreptat și asupra stilului de viață. Astfel, au fost investigate și obiceiuri nesănătoase precum consumul excesiv de alcool și de tutun, foarte larg răspândite, pentru a fi identificat modul în care acestea pot afecta fertilitatea.
Interesul în privința efectelor negative ale fumatului asupra fertilității feminine a crescut foarte mult în ultimii ani. Iar dovezile indică o asociere semnificativă între fumatul activ și pasiv și fertilitatea redusă.
În schimb, dovezile cu privire la impactul consumului de alcool asupra fertilității feminine sunt destul de inconsistente. Majoritatea studiilor sugerează că un consum moderat de alcool ar putea să nu aibă legătură cu fertilitatea feminină. Dar deocamdată nimeni nu se hazardează să ofere garanții. Cert este însă că alcoolul consumat în timpul sarcinii este dezastruos pentru făt. În această privință lucrurile sunt cât se poate de clare și fără echivoc, completează medicul.
Rezultatele cercetărilor sugerează că fumatul afectează mai multe aspecte ale funcției reproductive a femeii și, prin urmare, fertilitatea.
Fumul de țigară conține aproximativ 4.000 de substanțe aparținând unei varietăți de clase chimice, inclusiv hidrocarburi policiclice aromatice, metale grele și alcaloizi, acest amestec de compuși toxici exercitând multiple efecte asupra funcției de reproducere, „ținte” fiind ovarele, uterul și oviductele (segmente ale trompelor uterine).
Vorbim despre tulburări de ciclu menstrual (sângerări abundente, oligomenoree, dismenoree), disfuncție ovulatorie, afectarea foliculogenezei și chiar de modificări ale hormonului anti-mullerian (AMH), ceea ce sugerează o relație între fumat și insuficiența ovariană prematură, explică dr. Vythulkas.
În plus, fumatul este considerat cea mai frecventă sursă de expunere la plumb și cadmiu, metale cu proprietăți mutagene asociate modificărilor morfologiei, motilității și viabilității spermatozoizilor.
Într-o metaanaliză care a reunit cinci studii diferite, s-a constatat o asociere semnificativă între fumat și concentrația redusă de spermă.
Așadar, fumatul afectează spermatogeneza prin stres oxidativ crescut, dar și funcția testiculară, prin scăderea semnificativă a nivelurilor de testosteron.
Efectele consumului de alcool asupra funcției reproductive și fertilității feminine sunt mai puțin descrise, existând mai multe întrebări decât răspunsuri.
Majoritatea studiilor au comparat efectul diferențial al diferitelor rate (scăzute, moderate, ridicate) ale consumului de alcool, în timp ce altele s-au concentrat pe un nivel specific de consum, abordând în principal efectele consumului moderat de alcool.
Studiile nu au făcut distincție între exces și consum constant de alcool și nici nu s-au concentrat pe consumul de alcool în perioada fertilă a ciclului menstrual. Oricum, efectele alcoolului asupra fertilității trebuie privite cu prudență, deoarece bolile hepatice cronice în sine joacă un rol relevant asupra funcției de reproducere feminină, afirmă medicul.
Ca și fumatul, consumul de alcool exercită un efect direct atât asupra metabolismului testosteronului, cât și asupra spermatogenezei.
Analiza probelor de lichid seminal și evaluarea hormonală a participanților la un studiu (bărbați cu sindrom de dependență de alcool) au relevat o scădere semnificativă a nivelului de testosteron, a volumului lichidului seminal și a concentrației de spermă, spune dr. Andreas Vythoulkas.
Mecanismele care stau la baza afectării fertilității ca urmare a consumului de alcool nu sunt încă pe deplin clarificate. Însă ceea ce au constatat cercetătorii este faptul că bărbații care consumă alcool în mod constant au concentrații semnificativ mai mari de leucocite în lichidul seminal în comparație cu cei care nu sunt atrași de băutură.
Prin urmare, consumul cronic și excesiv de alcool pare să aibă un efect dăunător asupra hormonilor de reproducere masculini și asupra calității materialului seminal. În schimb, efectul consumului moderat de alcool este încă în dezbatere.