De Ziua Mondială a Artritei – aniversată pe 12 octombrie – a fost lansată expoziţia de fotografie „Mâini cu viaţă”, care are ca scop creşterea notorietăţii poliartritei reumatoide.
Galeria „Mâini cu viaţă” este expusă în Centrul Comercial Sun Plaza şi poate fi vizitată în perioada 9-19 octombrie.
Ilinca Obădescu, prezentatoarea rubricii “Ce faci in weekend?” din cadrul ştirilor Kanal D, susţine, ca Ambasador, campania “Mâini cu viaţă”.
Impactul pe care îl are poliartrita reumatoidă asupra calităţii vieţii pacienţilor şi a societăţii, dar şi nivelul scăzut de informare stau la baza campaniei „Mâini cu viaţă”. Prin acţiuni dedicate pacienţilor şi publicului larg, campania îşi propune să crească notorietatea bolii şi adresabilitatea către medicul reumatolog.
„Mâini cu viaţă” este o campanie iniţiată de Liga Română contra Reumatismului, în parteneriat cu Societatea Română de Reumatologie şi AbbVie.
Proiectul foto trage un semnal de alarmă: pe de o parte îşi propune să crească notorietatea poliartritei reumatoide, dar, în egală măsură, să demonstreze că un tratament adecvat şi un plan de management al bolii pot creşte calitatea vieţii şi pot încetini procesul de evoluţie al acesteia.
Fotograful Alex Mazilu a surprins în 14 imagini artistice poveştile a trei paciente cu poliartrită reumatoidă în contexte de viaţă obişnuite. Vizitatorii pot afla din expoziţie detalii despre afecţiune şi simptome, dar şi poveştile pacientelor.
Campania este susţinută şi de Ilinca Obădescu, prezentatoarea rubricii „Ce faci în weekend?” din cadrul ştirilor Kanal D. Ilinca a fost impresionată de poveştile şi provocările pacienţilor cu poliartrită reumatoidă, astfel s-a alăturat ca Ambasadoare.
Proiectul foto este realizat cu sprijinul Sun Plaza şi Frey Wille.
Tot cu ocazia Zilei Mondiale a Artritei, cei care intră pe contul de Facebook al campaniei pot trimite „Handselfies” (fotografii cu mâinile lor) arătându-şi susţinerea pentru pacienţii cu poliartrită reumatoidă.
Despre poliartrită reumatoidă
Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună care afectează articulaţiile mici, în special pe cele ale mâinilor şi interesează aproximativ 1% din populaţia generală a României.
Vârsta medie de debut a bolii este între 25-40 de ani.
Rigiditatea articulaţiilor, inflamarea, senzaţia de căldură şi durerea sunt principalele simptome ale poliartritei reumatoide.
Adresaţi-vă medicului reumatolog, dacă aveţi aceste simptome mai mult de 6 săptămâni.
Depistarea cât mai timpurie, vizitele constante la reumatolog şi urmarea tratamentului încetinesc procesul de evoluţie al bolii.
Factorii care ţin de stilul de viaţă – dietă, activităţi fizice – sunt deosebit de importanţi în menţinerea unei vieţi normale.
Mai multe informaţii pe: www.reumatism.ro sau pe contul de Facebook al campaniei.
Declaraţii pacienţi
„După ani întregi de luptă cu poliartrita, din care mai bine de un an am fost imobilizată la pat şi numeroase frustrări, mi-am dat seama că atitudinea pozitivă te face să te simţi bine în pielea ta, chiar şi atunci când ai dureri în fiecare secundă”, Ana-Maria B.
„Am o familie, un soţ şi 3 pisicuţe. Încerc să controlez, sau măcar să diminuez, momentele dificile prin care trec uneori în plan fizic prin ascultarea propriului organism şi trăirea cu plinătate a fiecărui moment, printr-o alimentaţie potrivită nevoilor mele, prin exerciţii fizice şi prin meditaţii simple prin care încerc să mă reconectez cu mine însămi, întreagă, mai presus de orice “lipsă”, afecţiune sau durere”, Gabriela C.
„Cum a început totul? Nu ştiu. Ştiu doar că eram o tânără studioasă, cu vise romantice, care spera şi aştepta totul de la viaţă, mai puţin ceea ce s-a întâmplat în realitate… Durerile erau cumplite şi mi-am pierdut independenţa, chiar şi în ceea ce priveşte activităţile zilnice uzuale”, Codruţa F.