Ganglion limfatic umflat la gât – poate fi un simptom COVID?

  • Publicat:

Un ganglion limfatic umflat la gât este, de cele mai multe ori, semnul unei infecții, cum este răceala comună, gripa, otita sau mononucleoza.

Există însă și pacienți COVID care raportează, printre simptome, un ganglion limfatic umflat la gât. Nu sunt însă multe cazuri documentate, motiv pentru care acesta nu este considerat un simptom specific COVID. De asemenea, este posibilă apariția unui ganglion limfatic umflat la gât sau la subraț după vaccinul anti-COVID, dar, la fel ca în cazul infecției, nu apare atât de frecvent.

Umflarea ganglionilor limfatici este un fenomen declanșat de răspunsul imun al organismului ca reacție la infecția propriu-zisă sau la vaccin.

Ce sunt ganglionii limfatici și de ce se măresc când avem o infecție

Ganglionii limfatici fac parte din sistemul imunitar al organismului și au rolul de a-l scăpa de agenții patogeni – inclusiv virusuri și bacterii. În corpul uman există peste 450 de astfel de noduli de mărimea unui bob de fasole atașați vaselor limfatice.

Atunci când în corp există o infecție, acești noduli produc mai multe celule albe sau leucocite (care includ neutrofilele, limfocitele, monocitele, bazofilele, eozinofilele și trombocitele) pentru a lupta cu microbii. În consecință, își măresc dimensiunea, devin dureroși, mobili și sunt moi la atingere.

Un ganglion umflat la gât nu înseamnă neapărat că ai COVID

Umflarea ganglionilor limfatici în zona gâtului este un simptom neobișnuit și rar întâlnit în cazul pacienților confirmați cu boala COVID.

Deși există destul de puține cazuri documentate, persoanele care se confruntă cu acest simptom trebuie să țină cont de anumite aspecte atunci când iau în calcul posibilitatea că ar putea fi infectate.

Spre exemplu, infecția cu SARS-CoV-2 determină inflamații în zona gâtului, ceea ce duce, foarte probabil, la apariția unor simptome mult mai comune, cum ar fi durerile în gât, tusea și senzația de rigiditate.

Alte simptome care pot indica infecția COVID sunt:

  • Febra sau frisoanele
  • Dificultățile de respirație
  • Oboseala
  • Durerile musculare
  • Pierderea mirosului și a gustului
  • Durerile de cap
  • Senzația de greață
  • Vărsăturile
  • Diareea
  • Nasul înfundat

O persoană infectată este mult mai probabil să dezvolte simptome dintre cele descrise mai sus decât un ganglion limfatic umflat la gât.

Umflarea ganglionilor limfatici după vaccin sau după trecerea prin boală

Persoanele care trec prin infecția cu noul coronavirus se pot confrunta cu mărirea în volum a ganglionilor limfatici, situație care poate persista chiar și în perioada de recuperare. De asemenea, este posibil ca acești ganglioni să se mărească inclusiv la distanță de câteva săptămâni după boală, mai ales cei localizați între plămâni (ganglioni limfatici mediastinali).

O altă situație poate fi aceea în care ganglionii limfatici se măresc după vaccinarea anti-COVID, de regulă la 2-4 zile după primirea vaccinului, indiferent de tipul acestuia. Acesta este un răspuns normal al organismului și nu trebuie să te îngrijoreze.

Ganglionii limfatici post-vaccinare, mai ales cei axilari (de la subraț), se măresc în volum atunci când în organism pătrunde o substanță necunoscută pentru ei – în cazul de față, fragmente ale unei proteine specifice virusului SARS-CoV-2, care ajută corpul să producă proteina Spike, cea care ne va proteja de formele grave de boală în eventualitatea unei infecții.

Vaccinul este incapabil să producă boala, dar are rolul de a declanșa acest răspuns imun ce protejează organismul în momentul în care acesta va intra în contact cu patogenul real. Altfel spus, vaccinul „antrenează” răspunsul imun propriu și specific organismului uman, inclusiv cel de memorie, prin care corpul învață să recunoască un anumit microorganism străin, să lupte eficient împotriva acestuia și astfel să împiedice îmbolnăvirea în momentul în care se va întâlni cu patogenul real. (Sursa: https://vaccinare-covid.gov.ro/vaccinarea-sars-cov-2/top-10-informatii-sigure/)

Boli care se pot manifesta prin umflarea ganglionilor limfatici

Există mai multe afecțiuni ce pot determina apariția unui ganglion limfatic umflat la gât. Printre acestea se numără:

Când este periculos un ganglion limfatic

Dacă ai un ganglion limfatic umflat la gât și alte simptome specifice COVID, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te testezi, pentru a afla cu certitudine dacă asta este cauza. Ulterior, dacă testul este pozitiv, ține legătura cu medicul de familie pentru un tratament adecvat situației tale medicale.

Reține că umflarea unui ganglion limfatic după vaccinarea anti-COVID este o reacție normală și dispare în câteva zile, deci nu este considerată o urgență medicală.

Există însă anumite simptome care trebuie să te trimită la medic pentru investigații suplimentare, care constau în:

  • Ganglioni limfatici duri, imobili (care aderă de țesuturile adiacente), nedureroși, care nu dispar după 2 săptămâni, însoțiți de eritem localizat (roșeață)
  • Respirație îngreunată
  • Dificultăți la înghițire
  • Transpirații nocturne
  • Febră persistentă
  • Frisoane
  • Scădere neintenționată în greutate
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult