Gastropareza, numită și atonie gastrică sau golirea gastrică întârziată, este o boală cronică a stomacului caracterizată prin tulburări de eliminare prin defecație.
Gastropareza determină întârzierea procesului digestiv, împiedicând astfel transferul eficient al alimentelor de la stomac la intestinul subțire.
Cea mai întâlnită cauza a gastroparezei este diabetul. Bolnavii de diabet au un nivel mare de zahăr în sânge ceea ce alterează structura chimică a vaselor de sânge care transporta oxigen și nutrienți către nervi.
Dar există și alte cauze ale acestei afecțiuni, precum:
Erori în timpul intervențiilor chirurgicale sau atrofieri ale nervului vag
Infecții virale
Unele medicamente, precum cele narcotice/anticolinergice
Anorexia sau bulimia
Reflux gastroesofagian
Boala Parkinson
Hipotiroidie
Gastropareza: simptome
Conform statisticilor, cele mai relevante și des întâlnite simptome care pot ridica suspiciunea de gastropareză sunt:
greață (93% din cazuri)
vărsăturile (68-84% din cazuri)
durerile abdominale (46-90% din cazuri)
senzația de sațietate precoce (60-86% din cazuri)
Stabilirea diagnosticului de gastropareza
Diagnosticul de gastropareza se pune prin recunoasterea simptomelor clinice și documentarea întârzierii golirii gastrice.
Medicii specialiști utilizează mai multe teste (endoscopie, ultrasunete, radiografie cu bariu) pentru a depista și diagnostica gastropareza, excluzând tulburările care determina simptome asociate similare.
Diagnosticul gastroparezei poate fi un proces lung, anevoios și deseori frustrant, încât simptomele pot fi nespecifice și pot varia în intensitate.
Este esențială o abordare temeinică și riguroasă pentru a elimina alte posibile cauze ale simptomelor și pentru a stabili un diagnostic corect.
Gastropareza nu are tratament
Pentru gastropareza propriu-zisă NU există tratament, potrivit Health.
De aceea se apelează la adoptarea unui regim alimentar sănătos, care presupune eliminarea grăsimilor, mai ales a uleiurilor vegetale, care îngreunează digestia. Și medicația poate fi de ajutor, dar pot fi înregistrate efecte secundare grave.
Ce faci când ți se apleacă de la mâncare
Mulți oameni vor simți stări de greață după ce au consumat prea multă mâncare la o singură masă. Pentru prevenirea grețurilor după masă, putem sa:
limităm consumul de alimente când apare greața
evităm laptele sau alimentele bogate în fibre
bem lichide în mod regulat, dar în cantități mici, până când greața se ameliorează
ghimbirul poate ajuta în orice formă
Însă, de departe cel mai important sfat, mâncăm câte puțin și mai des!
Medicii demontează folosirea remediilor naturiste în gastropareza
Menținerea unui nivel bun alvitaminei Dîn organism este o necesitate pentru persoanele caresuferă de gastropareză. Vitamina soarelui joacă un rol esențial însănătateasistemului nervos.
De asemenea, Aloe Vera este foarte bună pentru persoanele care suferă de această maladie. Ajutăla digestie șiregleazămișcările intestinale. Natura sa laxativăsusținebunafuncționare a sistemului digestiv șiajută la ameliorarea durerilor de stomac sau balonării.
Medicii, în schimb, n-ar miza foarte tare pe tratamentele naturiste atunci cândvinevorba de tratarea acestui tip de leziune.
„Gastropareza nu poate fitratatăîn nici într-un caz cu terapii naturiste, adică nu știu cum așputeasă rezolv parezagastrică cu plante. De obicei cei cu gastroparezăsunthrăniți parenteral. Deci, remedii naturiste, exclus”, a spus Dr. Ruxandra Constantinica, medic specialist medicină generală, medicină de familie și apifitoterapie.
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...