Gimnastica respiratorie: tu știi să respiri corect?

Gimnastica respiratorie te ajută să te refaci mai ușor după COVID-19, dar și să ai un organism sănătos.
  • Publicat:
Gimnastica respiratorie: tu știi să respiri corect?

Alexandru Ilie, fizioterapeut acreditat cu o experiență clinică de 13 ani, ne-a explicat cum te poate ajuta gimnastica respiratorie să ai un organsim mai sănătos sau să te recuperezi mai rapid după infectarea cu COVID-19.

La mai bine de un an de la debutul pandemiei, deja este cunoscut faptul că SARS-CoV-2 atacă sistemul respirator și implicit plămânii, uneori cu efecte dramatice. Refacerea funcției respiratorii este posibilă însă necesită exerciții pentru o perioadă de câteva luni după ce infecția a fost tratată.

Conștientizează-ți respirația!

Alexandru Ilie spune că drumul către recăpătarea sănătății plămânilor tăi începe simplu: conștientizarea respirației.

Pentru început, oprește-te, respiră și ascultă-ți organismul. Imaginează-ți cum, cu fiecare inspir, aerul pătrunde în plămâni. Ești sigur că fiecare parte a acestora primește oxigen? Închide ochii și vizualizează-ți plămânii. Ei încep undeva deasupra claviculei și se termină la nivelul coastei șase (o mână deasupra rebordului costal), pleura coborând chiar mai mult. Anterior, limita este dată de stern, posterior, de coloana vertebrală. Plasează o palmă sub claviculă și pe cealaltă deasupra ombilicului. Dacă respirația ta este una corectă, în momentul inspirului vei simți cum cele două zone urcă. Pentru a identifica o eventuală disfuncție, este important să respiri normal, fără a încerca să controlezi procesul, recomandă fizioterapeutul.

Următorul pas este să îți analizezi respirația în dinamică. Simți că obosești după ce ai urcat câteva scări? Ai alergat 50 de metri după autobuz și deja nu mai poți respira? Te obosesc activitățile de zi cu zi (cumpărături, mers pe jos etc.) mai mult decât de obicei? Dacă răspunsul la aceste întrebări este da, cauza cea mai probabilă este legată de o disfuncție a aparatului respirator. Soluția? Gimnastica respiratorie.

Gimnastica respiratorie este o specializare a fizioterapiei, în disciplina medicală. Pentru a înțelege beneficiile exercițiilor fizice pentru îmbunătățirea respirației, Alexandru Ilie spune că trebuie să înțelegem câteva aspecte generale despre mecanica respiratorie.

Plămânul este organul de bază în procesul respirator însă puțin știm ca este dependent de lărgirea cutiei toracice. În faza de inspir plămânul își marește volumul iar în faza de expir revine retractându-se. Pentru a se realiza expansiunea pulmonară este nevoie de spațiu ce este oferit de creșterea perimetrului cutiei toracice. Practic o serie de mușchi ce prezintă inserții pe coaste, stern, claviculă participă în lărgirea cutiei toracice. Cel mai important mușchi respirator este diafragmul, acesta influențând peste 65% din procesul respirator.

În faza de inspir mușchiul diafragmului coboară aplatizându-se oferind astfel spațiu plămânilor să-și marească volumul.

Prin exerciții specifice poți să-ți îmbunătățești relația neuromusculară implicată în procesul respirator, să-ți crești forța acestor mușchi și astfel capacitatea respiratorie sa fie îmbunătățită, spune Alexandru Ilie.

Exercițiile sunt simple si necesită 10 minute de 2 maxim 3 ori pe zi pentru a le realiza și a-ți îmbunătăți această funcție vitală. Un astfel de program de gimnastică respiratorie dezvoltat de specialiști în domeniu este acum disponibil gratuit și în Romania, totul într-un format online.

Fizioterapeutul ne recomandă să nu uităm că sistemul respirator este în legătură directă cu sistemul cardiovascular, sistemul simpatic și parasimpatic (componente ale sistemului nervos autonom/vegetativ). În momentul în care inspiri, inima începe să bată mai rapid, împingând sângele prin organism, în timpul expirului, ritmul cardiac scade, iar sângele este colectat către inimă. Așadar, circulația sângelui este puternic influențată de calitatea respirației.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult