Glaucomul: De ce să mergi regulat la consultul oftalmologic, după vârsta de 45 de ani

Dr. Alina Gheorghe ne vorbește despre cum poate fi glaucomul depistat timpuriu, simptome, cauze și opțiuni de tratament.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Glaucomul: De ce să mergi regulat la consultul oftalmologic, după vârsta de 45 de ani
Pandemia a crescut timpul petrecut în fața ecranelor.

Glaucomul este una dintre cele mai frecvente cauze de pierdere a vederii în țările dezvoltate și apare ca urmare a deteriorării nervului optic, care este responsabil pentru transmiterea tuturor informațiilor vizuale către creier pentru procesare și transformare ulterioară în imagini. Afectarea este în general produsă de o creștere a presiunii intraoculare, din cauza lipsei de drenaj a umorului apos.

În stadiu incipient, glaucomul este asimptomatic

Diagnosticul precoce în cazul glaucomului este esențial, deoarece boala în stadiile incipiente este asimptomatică. Creierul este însărcinat cu compensarea deficitului vizual, deci aceste mici scăpări de acuratețe vizuală trec neobservate până la fazele avansate ale bolii în care vederea se poate pierde ireversibil.

“Majoritatea persoanelor afectate nu prezintă simptome în stadiile incipiente ale bolii (defecte ale câmpului vizual și pierderea progresivă a vederii) și atunci când apar acestea se întâmplă de obicei deoarece boala se află într-un stadiu avansat. De aici și importanța efectuării unei examinări periodice a ochilor, de preferință după vârsta de 45 de ani, mai ales dacă cineva din familie are sau a avut glaucom deoarece acest lucru ar permite detectarea timpurie și, în consecință, opțiuni de tratament mai bune”, spune dr. chirurg oftalmolog Alina Gheorghe.

Cum se manifestă glaucomul?

Pe măsură ce timpul trece, se întâmplă frecvent ca vederea periferică să fie afectată, iar pacientul poate manifesta dificultăți în lectură, orbire sau slabă adaptare la întuneric, pot apărea pete neclare în câmpul vizual, dificultăți în găsirea obiectelor sau conducerea autoturismului. De asemenea, durerile de cap, de ochi, fenomene de vedere în ceață sau confuzie, nesiguranță în acuitatea vizuală, pot fi simptome ale glaucomului.

„În cazurile severe, pe măsură ce pierderea vederii progresează, și vederea centrală este afectată și se pierde capacitatea de a recunoaște fețele sau detaliile fine, cum ar fi literele”, adaugă dr. chirurg oftalmolog Alina Gheorghe.

Remedii

În prezent, nu există un remediu pentru glaucom, dar pacienții care suferă de acesta au la dispoziție resurse terapeutice variate. Cele mai cunoscute opțiuni terapeutice sunt picăturile, însă, pentru că produc reacții adverse locale și necesită administrare repetată și de lungă durată, progresele oftalmologice oferă variante terapeutice moderne (dispozitive intraoculare ce facilitează drenajul umorului apos). 

Chirurgia glaucomului, fie ea minim invazivă, fie clasică (trabeculectomie), rămâne în continuare rezervată cazurilor avansate sau cu progresie importantă (pierdere rapidă a câmpului vizual) .

„Problema pentru persoanele cu glaucom este că nu observă o îmbunătățire cu medicamentele administrate, deoarece vederea pierdută (în gradul fiecăruia de afectare) nu va mai fi recuperată vreodată. Din acest motiv, în cele din urmă decid să nu continue tratamentul, uitând că această boală este degenerativă și că încetul cu încetul, în unele cazuri, sau foarte repede în altele, își pierd o parte din vedere ”, spune dr. chirurg oftalmolog Alina Gheorghe.

Tipuri de glaucom

Diferitele tipuri de glaucom se diferențiază pe baza leziunilor care apar în nervul optic:

Glaucomul cu unghi deschis (cronic)

Este cel mai frecvent și tinde să apară la membrii aceleiași familii. Fără a cunoaște cauza, presiunea intraoculară crește încet, deci evoluția sa este la fel de lentă. Inițial nu provoacă simptome, care încep cu pierderea vederii periferice (vedere in tunel). Când se întâmplă acest lucru, înseamnă că boala este deja într-un stadiu avansat și poate duce la orbire.

Nu poate fi vindecat, dar poate fi încetinit și simptomele controlate. De obicei se folosesc picături pentru ochi specifice, care sunt eficiente în majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, în unele cazuri poate fi necesară efectuarea unei iriditomii cu laser sau, în cazuri mai severe, efectuarea unei proceduri chirurgicale pentru a elibera umorul apos acumulat și a reduce presiunea intraoculară. Sunt necesare controale periodice pentru a preveni orbirea.

Glaucomul cu unghi închis (acut) 

Apare brusc când presiunea intraoculară crește rapid. Provoacă dureri severe, vedere încețoșată, roșeață și umflături ale ochiului, greață și vărsături. Este nevoie de intervenție specializată de urgență. Trebuie luat în considerare faptul că atunci când această afecțiune apare la un ochi, este posibil să apară mai târziu la celălalt.Dacă nu este tratat imediat, poate provoca orbire în doar câteva zile. Tratamentul poate fi cu picături oftalmice specifice sau alte medicamente administrate pe cale orală sau intravenoasă. O iriditomie poate fi, de asemenea, necesară, nu numai pentru ameliorarea presiunii intraoculare, ci și pentru prevenirea unui nou episod.

Glaucomul congenital

Este ereditar și copilul se naște cu acesta, din cauza unei dezvoltări anormale a ochiului. Primele simptome sunt observate în câteva luni de viață: opacitatea în partea din față a ochiului, mărirea unuia sau a ambilor ochi, lacrimarea și sensibilitatea la lumină. Tratamentul este neapărat chirurgical și are un prognostic bun dacă se efectuează la timp.

Glaucomul secundar

Este o consecință a anumitor boli oculare anterioare, traume, unele boli sistemice sau utilizarea corticosteroizilor.Este necesar să se trateze mai întâi boala care determină creșterea presiunii intraoculare, deoarece simptomele pot dispărea în acest fel. Cu toate acestea, acest lucru poate să nu fie suficient și poate necesita un tratament specific pentru glaucom.

Glaucomul

Tipuri de intervenții

Tipul de intervenție chirurgicală recomandat de medicul dumneavoastră va depinde de tipul și severitatea glaucomului și de starea generală de sănătate a ochilor. Chirurgia poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale atunci când medicamentul nu este suficient. Cu toate acestea, nu poate inversa pierderea vederii.

Operație cu laser

În general, medicii recomandă o intervenție chirurgicală cu laser înainte de aplicarea microchirurgiei, cu excepția cazului în care presiunea din ochi este foarte mare sau nervul optic este grav deteriorat. În timpul operației cu laser, un fascicul de lumină focalizat este utilizat pentru a produce o arsură sau o deschidere foarte mică în rețeaua trabeculară a ochiului (sistemul de drenaj al ochiului). Acest lucru ajută la creșterea fluxului de lichid din ochi.

Chirurgie tradițională

În schimb, chirurgia oftalmologică tradițională implică generarea unei incizii de drenaj prin utilizarea unui instrument chirurgical. Această nouă deschidere permite fluidului intraocular să ocolească canalele de drenaj înfundate și să curgă prin acest nou canal de drenaj artificial.

Atunci când chirurgia cu laser nu reușește să scadă în mod satisfăcător presiunea intraoculară sau presiunea începe să crească din nou, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o intervenție chirurgicală convențională. Dacă este necesar, chirurgia glaucomului se poate face de multe ori fără riscuri considerabile.

Articol semnat de dr. Alina Gheorghe

Urmărește CSID.ro pe Google News