Glezne umflate: 8 probleme medicale semnalate prin picioarele umflate

  • Publicat:
Glezne umflate: 8 probleme medicale semnalate prin picioarele umflate

Umflarea picioarelor, în special în zona gleznelor, este o problemă frecvent întâlnită la multe persoane și poate uneori indica prezența unor probleme medicale subiacente.

Afecțiunea, cunoscută și sub numele de edem, poate fi cauzată de mai mulți factori și poate avea consecințe neplăcute asupra confortului și mobilității persoanei afectate.

De ce se umflă picioarele în zona gleznei? Cauze și tratament

Deși unele cazuri de umflare a picioarelor în zona gleznei sunt temporare și inofensive, altele pot indica prezența unor condiții medicale subiacente ce necesită vizită urgentă la medic și tratament.

Complicații în sarcină

Umflarea bruscă sau excesivă poate fi un semn de preeclampsie, o afecțiune gravă în care hipertensiunea arterială și proteinele din urină se dezvoltă după a 20-a săptămână de sarcină. Dacă aveți umflare severă sau umflare însoțită de alte simptome, cum ar fi dureri abdominale, dureri de cap, urinare rar, greață și vărsături sau modificări ale vederii, sunați imediat medicul.

Leziuni ale piciorului sau gleznei

O accidentare a piciorului sau gleznei poate duce la umflare. Cea mai frecventă este o entorsă de gleznă, care apare atunci când o leziune sau un pas greșit face ca ligamentele care țin glezna în loc să fie întinse dincolo de limitele lor normale.

Pentru a reduce umflarea de la o leziune a piciorului sau a gleznei, odihniți-vă pentru a evita mersul pe glezna sau piciorul accidentat, utilizați pachete de gheață, înfășurați piciorul sau glezna cu bandaj compresiv și ridicați piciorul pe un scaun sau pe pernă.

Limfedem

Limfa este un fluid bogat în proteine ​​care se deplasează în mod normal de-a lungul unei rețele extinse de vase și capilare. Este filtrat prin ganglionii limfatici, care captează și distrug substanțele nedorite, cum ar fi bacteriile. Atunci când există o problemă cu vasele sau ganglionii limfatici, mișcarea lichidului poate fi blocată.

Netratată, acumularea limfei poate afecta vindecarea rănilor și poate duce la infecții și deformări.

Insuficiență venoasă

Umflarea gleznelor și picioarelor este adesea un simptom precoce al insuficienței venoase, o afecțiune în care sângele se deplasează inadecvat în vene de la picioare și până la inimă. În mod normal, venele mențin sângele să curgă în sus cu valve unidirecționale. Când aceste valve sunt deteriorate sau slăbite, sângele se scurge înapoi în vase și lichidul este reținut în țesutul moale al picioarelor inferioare, în special în glezne și picioare.

Infecţie

Persoanele cu neuropatie diabetică sau alte probleme nervoase ale picioarelor prezintă un risc mai mare de infecții ale picioarelor. Dacă aveți diabet, este important să inspectați zilnic picioarele pentru vezicule și răni, deoarece afectarea nervilor poate toci senzația de durere, iar problemele la picioare pot progresa rapid. Dacă observați un picior umflat sau o veziculă care pare a fi infectată, contactați imediat medicul dumneavoastră.

Cheag de sânge

Cheagurile de sânge care se formează în venele picioarelor pot opri fluxul de sânge de la picioare înapoi în inimă și pot provoca umflarea gleznelor și picioarelor. Cheagurile de sânge pot fi fie superficiale (care apar în venele de sub piele), fie profunde (o afecțiune cunoscută sub numele de tromboză venoasă profundă).

Boli ale inimii, ficatului sau rinichilor

Uneori, umflarea poate indica o problemă cum ar fi boala cardiacă, hepatică sau renală. Gleznele care se umfla seara ar putea fi un semn al retinerii de sare si apa din cauza insuficientei cardiace pe partea dreapta.

Boala de rinichi poate provoca, de asemenea, umflarea picioarelor și a gleznelor. Când rinichii nu funcționează corect, lichidul se poate acumula în organism.

Boala hepatică poate afecta producția de către ficat a unei proteine ​​numite albumină, care împiedică scurgerea sângelui din vasele de sânge în țesuturile din jur. Producția inadecvată de albumină poate duce la scurgeri de lichid. Gravitația face ca lichidul să se acumuleze mai mult în picioare și glezne, dar lichidul se poate acumula și în abdomen și piept.

Efecte secundare ale medicamentelor

Multe medicamente pot provoca umflarea picioarelor și gleznelor ca posibil efect secundar. Acestea includ:

  • Hormoni precum estrogenul (găsit în contraceptive orale și terapie de substituție hormonală) și testosteron
  • Blocante ale canalelor de calciu, un tip de medicamente pentru tensiunea arterială, care include nifedipină (Adalat, Afeditab, Nifediac, Nifedical, Procardia), amlodipină (Norvasc), diltiazem (Cardizem, Cartia, Dilacor, Diltia, Tiazac), felodipină (Plendil) și verapamil (Calan, Covera-HS, Isoptin, Isoptin SR, Verelan)
  • Steroizi, inclusiv steroizi androgeni și anabolizanți și corticosteroizi precum predniso
  • Antidepresive, inclusiv: triciclice, cum ar fi nortriptilina (Pamelor, Aventyl), desipramină (Norpramin) și amitriptilină (Elavil, Endep, Vanatrip); și inhibitori de monoaminoxidază (MAO), cum ar fi fenelzina (Nardil) și tranilcipromina (Parnate
  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”