GLICEMIA NORMALĂ, pe vârste. 10 factori care influențează nivelul zahărului în sânge

Nivelul zahărului în sânge diferă în funcție de vârstă și de momentul zilei. Află din articol care sunt valorile normale ale glicemiei.
  • Publicat:
GLICEMIA NORMALĂ, pe vârste. 10 factori care influențează nivelul zahărului în sânge
Foto: profimediaimages.ro

Nivelul zahărului în sânge poate fluctua în funcție de momentul zilei, dar și în funcție de vârstă. Spre exemplu, în cazul copiilor, glicemia considerată normală înainte de a lua micul dejun este cea între 70 și 120, în vreme ce la adulți parametrii normali pentru glicemia a jeun (dimineața, pe nemâncate) sunt între 70 și 90. 

Factori care influențează nivelul zahărului din sânge

Alți factori care influențează nivelul zahărului din sânge, în afară de momentul zilei, sunt:

  • anumite medicamente
  • boli cronice
  • stres
  • deshidratare
  • dezechilibre hormonale
  • consumul de alcool
  • consumul de cafea
  • efort fizic intens
  • calitatea și durata somnului
  • anumite alimente și momentul din zi în care au fost consumate

Nivelurile normale ale glicemiei: sub 6 ani

În cazul copiilor fără diabet cu vârsta sub 6 ani, valorile în parametri ale glicemiei sunt:

  • glicemia pe nemâncate (dimineața): sub 100 mg/dL
  • între 120 și 140 mg/dL la 1-2 ore după mese
  • glicemia înainte de culcare: sub 100 mg/dL

Nivelurile normale ale glicemiei: 6-12 ani

În cazul copiilor fără diabet, valorile normale ale glicemiei sunt următoarele:

  • glicemia pe nemâncate (dimineața): 70-120 mg/dL
  • sub 140 mg/dL la 1-2 ore după mese
  • glicemia înainte de prânz/cină și la culcare: între 70 și 120 mg/dL

Nivelurile normale ale glicemiei: 13-19 ani

La adolescenții fără diabet, valorile normale ale glicemiei sunt:

  • glicemia pe nemâncate (dimineața): 70-150 mg/dL
  • sub 140 mg/dL la 1-2 ore după mese
  • glicemia înainte de prânz/cină: 90-130 mg/dL
  • glicemia înainte de culcare: 90-150 mg/dL

Nivelurile normale ale glicemiei: peste 20 de ani

În cazul adulților fără diabet, valorile normale ale glicemiei a jeun sunt un pic diferite. Iată cum arată acestea:

  • glicemia pe nemâncate (dimineața): 70-90 mg/dL
  • sub 140 mg/dL la 1-2 ore după mese

Glicemia pe nemâncate cu valori între 100 și 125 și cea postprandială (după mese) între 140 și 180 ar putea semnala prediabetul, adică etapa premegătoare diabetului. Iar în cazul unei glicemii a jeun peste 125 și postprandială peste 200 vorbim deja de diabet, mai ales dacă tiparul se repetă mai multe zile la rând.

Dar, atenție – diagnosticul de diabet se confirmă doar în urma efectuării a 2 teste repetate de glicemie a jeun (cu valori peste 125 mg/dL) sau hemoglobina glicată HBA1C peste 200 mg/dL (care măsoară nivelurile medii ale glicemiei din ultimele 3 luni) sau glucoza plasmatică/serică (glicemia luată în orice moment al zilei) este peste 200 mg/dL.

Nivelurile normale ale glicemiei: peste 65 de ani

La persoanele vârstnice, nivelul zahărului în sânge poate fluctua în funcție de momentul zilei, dar și de bolile cronice asociate. Iată care sunt valorile considerate normale pentru o persoană vârstnică sănătoasă, fără diabet sau cu afecțiuni minore:

  • glicemie pe nemâncate: 90-130 mg/dL
  • glicemie înainte de culcare: 90-150

Pentru vârstnicii cu multiple boli cronice, valorile normale ale glicemiei pe nemâncate sunt 90-150 mg/dL și ale glicemiei înainte de culcare 100-180 mg/dL.

În cazul vârstnicilor cu boli grave în stadiu avansat, nivelurile normale ale glicemiei pe nemâncate sunt 100-180 mg/dL și ale glicemiei înainte de culcare de 110-120 mg/dL.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult