Nivelul zahărului în sânge poate fluctua în funcție de momentul zilei, dar și în funcție de vârstă. Spre exemplu, în cazul copiilor, glicemia considerată normală înainte de a lua micul dejun este cea între 70 și 120, în vreme ce la adulți parametrii normali pentru glicemia a jeun (dimineața, pe nemâncate) sunt între 70 și 90.
Alți factori care influențează nivelul zahărului din sânge, în afară de momentul zilei, sunt:
În cazul copiilor fără diabet cu vârsta sub 6 ani, valorile în parametri ale glicemiei sunt:
În cazul copiilor fără diabet, valorile normale ale glicemiei sunt următoarele:
La adolescenții fără diabet, valorile normale ale glicemiei sunt:
În cazul adulților fără diabet, valorile normale ale glicemiei a jeun sunt un pic diferite. Iată cum arată acestea:
Glicemia pe nemâncate cu valori între 100 și 125 și cea postprandială (după mese) între 140 și 180 ar putea semnala prediabetul, adică etapa premegătoare diabetului. Iar în cazul unei glicemii a jeun peste 125 și postprandială peste 200 vorbim deja de diabet, mai ales dacă tiparul se repetă mai multe zile la rând.
Dar, atenție – diagnosticul de diabet se confirmă doar în urma efectuării a 2 teste repetate de glicemie a jeun (cu valori peste 125 mg/dL) sau hemoglobina glicată HBA1C peste 200 mg/dL (care măsoară nivelurile medii ale glicemiei din ultimele 3 luni) sau glucoza plasmatică/serică (glicemia luată în orice moment al zilei) este peste 200 mg/dL.
La persoanele vârstnice, nivelul zahărului în sânge poate fluctua în funcție de momentul zilei, dar și de bolile cronice asociate. Iată care sunt valorile considerate normale pentru o persoană vârstnică sănătoasă, fără diabet sau cu afecțiuni minore:
Pentru vârstnicii cu multiple boli cronice, valorile normale ale glicemiei pe nemâncate sunt 90-150 mg/dL și ale glicemiei înainte de culcare 100-180 mg/dL.
În cazul vârstnicilor cu boli grave în stadiu avansat, nivelurile normale ale glicemiei pe nemâncate sunt 100-180 mg/dL și ale glicemiei înainte de culcare de 110-120 mg/dL.