Gonartroza: ce este, tipuri, tratament

Dr. Andrei Ursache, medic primar ortopedie și traumatologie, ne-a explicat ce este gonartroza și cum poate fi ea tratată.
Gonartroza: ce este, tipuri, tratament
Foto: shutterstock

Durerile de genunchi devin din ce în ce mai frecvente în rândul populației adulte, fiind cauzate fie de accidente, fisuri ale meniscului netratate sau gonartroză. Degradarea lentă, dar progresivă a cartilajului articular care se regăsește în genunchi se numește gonartroză – boală ce poate afecta pe oricine. Din păcate, afectează viața pacienților semnificativ și poate duce și la imposibilitatea de a merge. Am vorbit cu Dr. Andrei Ursache, medic primar ortopedie și traumatologie în echipa Provita, despre această boală și ne-a explicat ce implică, pe cine afectează și ce putem să facem odată ce primim diagnosticul.

Ce este, mai exact, gonartroza și pe cine afectează?

Starea pacienților nu se degradează peste noapte – de aceea cele mai multe cazuri sunt descoperite abia atunci când simptomele sunt semnificative, iar durerea îi face pe oameni să caute ajutorul specialiștilor. Felul în care aceștia resimt durerea este un indicator pentru stadiul de avansare al bolii deoarece, în primă fază, aceasta este provocată de un stimul mecanic. Durerile încep să apară atunci când merg, sar sau depun efort fizic și continuă să se înrăutățească până în momentul repausului. Acestea pot fi însoțite de creșterea temperaturii în zonă și roșeață sau chiar sunete de tip pocnete, trosnituri atunci când este solicitată articulația.

Ulterior, prezența durerii devine permanentă, chiar și în timpul nopții, afectând până și somnul și odihna. Condițiile meteo și schimbările bruște sau puternice ale presiunii atmosferice sunt și ele factori care contribuie la accentuarea durerii în cazul pacienților cu gonartroză.

Din păcate, pacienții nu cer ajutorul unui specialist deoarece în stadiul incipient durerea poate fi înlăturată cu ajutorul antiinflamatoarelor, iar până în punctul în care nici acestea nu mai reușesc să blocheze total senzația, degradarea cartilajului este ireversibilă. Gonartroza reprezintă o cauză des întâlnită pentru care mobilitatea părinților și bunicilor noștri este restrânsă, forțându-i să renunțe treptat la activitățile pe care le îndrăgeau.

Boala poate afecta pe oricine, dar pentru că degradarea fizică este destul de lentă, iar pacienții ajung în fața unui specialist destul de târziu, datele arată că afectează în principal populația vârstnică. Mai mult, studiile arată că la persoanele de 65-74 de ani, radiografiile au arătat leziuni corelate cu gonartroza în cazul a 35% dintre femei și 21% dintre bărbați. Totodată, stilul de viață sedentar și greutatea în surplus cresc șansele de a dezvolta această boală. Catalizatori ai degradării genunchiului pot fi și îndepărtarea totală sau parțială a meniscului și traumatismele.

Cele trei forme de gonartroză

În funcție de degradarea cartilajului și de modificările suferite de către articulație, boala poate fi împărțită în trei tipuri.

Gonartroza internă prezintă cea mai drastică îngustare a spațiului articulației între condilul median femural și platoul medial tibial. Persoanele supraponderale prezintă îndeosebi această formă a afecțiunii medicale. Al doilea tip se referă la aceeași îngustare a spațiului, doar că localizarea diferă: se produce între rotulă și femur. În final, cel de-al treilea tip reprezintă diagnosticul de bază al gonartrozei și se caracterizează prin creșterile osoase ale marginilor articulațiilor.

Gonartroza: tratament

Din păcate, degradarea deja produsă la momentul diagnosticării este ireversibilă. Totuși, există tratamente ce pot încetini sau chiar stopa acest proces nociv și care pot îmbunătăți viața pacienților în mod semnificativ. În cazul persoanelor supraponderale, primul pas reprezintă schimbarea stilului de viață, ceea ce implică un program de slăbire pentru a reduce presiunea aplicată pe articulație de către greutatea în surplus.

Dincolo de opțiunile conservatoare de tratament, există soluții concrete pentru a diminua sau chiar elimina complet durerea. Ablația de nervi geniculați este o soluție minim invazivă ce schimbă viața pacienților și le permite să se bucure de activitățile obișnuite fără a mai fi constrânși de durere. Procedura este ideală și pentru persoanele cu mare risc operator sau care sunt deja protezate, dar încă prezintă dureri.

Nervii din corp sunt esențiali, deoarece, prin senzația de durere, ne transmit că ceva îneregulă sau periculos se întâmplă cu noi. În multe cazuri, acest ,,mesaj” ajunge să ne impacteze viața. Ablația de nervi geniculați se referă la provocarea unor leziuni termice asupra nervilor prezenți în genunchi pentru a nu mai putea transmite mesajul de durere către creier. Avantajele sunt că efectele sunt prezente pe termen lung, iar procedura nu necesită spitalizare sau o recuperare anevoioasă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Andrei Ursache - Consultant de specialitate Medic primar Ortopedie-Traumatologie
Dr. Andrei Ursache este medic primar Ortopedie și Traumatologie, cercetător științific grad 3.  A absolvit Facultatea de Medicină din cadrul UMF „Carol Davila” în 1992. În prezent oferă consultații la Nord - Grupul Medical Provita și la Spitalul Clinic de Urgență București, Secția ...
citește mai mult