Oricând la îndemână în farmacie sau online, picăturile de ochi au devenit tot mai utilizate, însă nu mereu le folosim așa cum recomandă specialiștii.
Picăturile de ochi sunt folosite pentru o gamă foarte largă de afecțiuni, de la sindromul de ochi uscat, atât de frecvent întâlnit în ultima perioadă, până la infecții, alergii oculare, inflamații sau probleme cronice precum glaucomul, care necesită administrare de picături pentru o perioadă îndelungată sau chiar pentru toată viața.
Administrarea picăturilor presupune respectarea câtorva etape. Mai întâi, înainte de folosirea acestora, este important să verificăm ambalajul și să ne asigurăm că termenul de valabilitate este corespunzător.
Înainte de aplicare, trebuie să ne spălăm bine pe mâini cu apă și săpun și să le uscăm corespunzător, cu un prosop curat sau cu un șervețel de hârtie.
Dacă folosim lentile de contact, este bine să le îndepărtăm înainte de administrarea picăturilor, cu excepția situației în care picăturile pe care le folosim sunt compatibile cu lentilele de contact sau dacă medicul oftalmolog recomandă utilizarea lor în acest mod.
Când îndepărtăm capacul flaconului este important să verificăm dacă vârful picurătorului nu prezintă vreo deteriorare și, mai ales, nu trebuie să îl atingem pentru a nu risca o contaminare a conținutului, explică medicul oftalmolog.
Atunci când ne punem picăturile, putem sta complet întinși sau cu capul aplecat pe spate, privind spre tavan într-un punct fix. Putem folosi degetele de la o mână pentru a trage ușor pleoapa inferioară, pentru a crea un „buzunar”, iar cu cealaltă mână manevrăm flaconul, coborând vârful cât mai aproape de ochi, la aproximativ un centimetru.
Din nou, trebuie să avem grijă să nu atingem ochiul sau genele, pentru a nu contamina conținutul. Strângem flaconul și administrăm în „buzunarul” creat de pleoapă și globul ocular o singură picătură.
„Una singură este suficientă, chiar dacă mulți pacienți au tendința de a folosi mai multe în speranța că vor obține mai rapid efectul terapeutic, deși ochiul are capacitatea de a reține o singură picătură, iar restul se vor scurge pe obraz, deci nu vor fi absorbite”, explică medicul oftalmolog Andreea Botezan.
După administrarea picăturilor, trebuie să închidem ochii pentru câteva secunde și să aplecăm în jos capul, fără să clipim, încercând să ținem cât mai mult picătura pe suprafața oculară.
„De asemenea, putem aplica degetul pe colțul interior al pleoapei, spre nas, comprimând astfel punctul lacrimal, ceea ce va ajuta la păstrarea picăturii pe suprafața oculară și nu va curge imediat pe canalele lacrimale”, adaugă oftalmologul.
După administrarea picăturilor, vom îndepărta excesul cu ajutorul unui șervețel curat și vom trece la cel de-al doilea ochi dacă este cazul. La final, închidem flaconul cu grijă să nu atingem picurătorul și ne vom spăla pe mâini pentru a îndepărta urmele de picături rămase.
În cazul în care medicul ne recomandă folosirea mai multor tipuri de picături în același timp, e necesar ca între diferitele aplicări să facem o pauză de cel puțin cinci minute, pentru a permite absorbirea lor.
„Dacă folosim picături sub formă de soluție sau suspensie, este important ca prima dată să aplicăm picăturile sub formă de soluție și apoi pe cele de suspensie. Dacă avem asociat și un unguent oftalmic, acesta va fi aplicat ultimul, la cel puțin 10 minute după ultima picătură”, explică specialistul.
În ultimii ani, pe fondul pandemiei, perioadă în care activitatea multor adulți și copii s-a mutat în spatele unui monitor, sindromul de ochi uscat a devenit o problemă tot mai frecventă și nu ar trebui să ignorăm.
Cu toții știm că pentru ochii obosiți sau iritați putem să intrăm într-o farmacie sau pe site-ul preferat și să comandăm niște picături pe care le considerăm potrivite pentru această problemă.
Totuși, având în vedere că pe piață există o largă foarte mare de lacrimi artificiale, specialistul recomandă ca prima dată să ne adresăm medicului oftalmolog care să decidă care sunt cele mai potrivite pentru fiecare pacient și tipului său de sindrom de ochi uscat.
Dacă nu reușim să facem o programare rapid la oftalmolog și avem nevoie de un anumit tip de picături pentru a asigura hidratarea corespunzătoare a ochilor noștri, e important să ținem cont de câteva aspecte înainte.
De preferat ar fi să alegem niște lacrimi artificiale fără conservant, în doze unice, care să producă un efect nociv cât mai mic asupra suprafeței oculare. Dacă suntem purtători de lentile de contact, trebuie să ținem cont ce picături pot fi folosite în asociere cu acestea.
În cazul în care prezentăm o simptomatologie persistentă, precum disconfort ocular persistent, durere oculară, secreție oculară, înroșirea ochilor, vedere încețoșată sau scăderea acuității vizuale, este necesar să ne prezentăm la oftalmolog pentru a primi îngrijirea și tratamentul adecvat.