Greșeli ale utilizării cremei de protecție solară care îți pot deteriora pielea

Crema de protecție solară este extrem de importantă, însă utilizarea acesteia în mod necorespunzător îți poate provoca mai mult rău decât bine.
  • Publicat:
Greșeli ale utilizării cremei de protecție solară care îți pot deteriora pielea

Crema de protecție solară este unul dintre cele mai sănătoase lucruri pe care le puteți folosi pentru a vă proteja pielea de soare. O bună protecție solară cu agenți puternici de blocare a UVA și UVB vă poate împiedica să vă ardeți, să minimizeze dezvoltarea ridurilor și a altor semne de îmbătrânire și poate reduce riscul de cancer de piele, conform U.S. Food and Drug Administration (FDA).

Din păcate, mai mult de cinci milioane de cazuri noi de cancer de piele nonmelanomic (carcinom bazocelular și carcinom cu celule scuamoase) sunt diagnosticate în Statele Unite în fiecare an, potrivit Skin Cancer Foundation.

Recomandări privind crema de protecție solară

Academia Americană de Dermatologie (AAD) recomandă protecție solară cu spectru larg și rezistentă la apă, cu un SPF de 30 sau mai mare și evitarea expunerii prelungite la soare, în intervalul 11 a.m. – 17. p.m.

Dermatologul Sandy Skotnick, directorul fondator al Bay Dermatology Center din Toronto și profesor asistent la Universitatea din Toronto, recomandă alegerea unei creme de protecție solară minerală cu zinc și titan pentru utilizarea de zi cu zi. Cremele de protecție solară minerale, cunoscute și sub denumirea de creme de protecție solară fizice, protejează pielea de razele solare și tind să fie mai puțin iritante și mai hidratante decât cremele solare chimice, care funcționează prin absorbția razelor și transformarea lor în căldură în organism, potrivit Piedmont Healthcare.

Cea mai tragică consecință a renunțării utilizării protecției solare este cancerul de piele, dar acesta nu este singurul motiv pentru care crema de protecție solară este indispnsabilă. . Potrivit Clinicii Cleveland, arsurile solare afectează celulele pielii și vasele de sânge și pot face ca pielea să arate mai bătrână, mai ridată și mai deshidratată.

„Există mai multe studii ample care arată că utilizarea obișnuită de protecție solară poate reduce fotoîmbătrânirea în timp – roșeață, pete maronii și riduri”, spune ea.

Într-un studiu, de exemplu, cercetătorii au descoperit că expunerea la razele UV este responsabilă pentru aproximativ 80% din semnele vizibile de îmbătrânire pe față.

Greșeli legate de crema de protecție solară

Dermatologii au revizuit lista cu cele mai mari greșeli pe care le putem face, atunci când vine vorba de utilizarea cremei de protecție solară.

1. Aștepți să ajungi pe plajă pentru a te da cu cremă de soare

Total greșit! Crema cu factor de protecție trebuie aplicată cu cel puțin 20 de minute înainte de expunerea la soare. Acest timp reprezintă intervalul de care pielea are nevoie pentru a absoarbi ingredientele protectoare.

2. Aplici o cantitate mult prea mică de protecție solară

Majoritatea oamenilor aplică o cantitate mult prea mică de cremă de protecție solară. Sfatul dermatologilor este să fie aplicată o cantitate bogată de cremă, distribuită uniform pe tot corpul.

3. Nu aplici cremă de soare pe toate zonele expuse

Este importabt ca protecția solară să fie aplicată pe toate zonele expuse la soare. Se pare că 20% dintre participanții studiului nu și-au aplicat cremă de soare pe pleoape și nici nu aveau idee că au ratat această zonă. Este îngrijorător, deoarece pielea de pe pleoapă are cea mai mare incidență a cancerului de piele.

De asemenea, și buzele trebuie protejate împotriva razelor solare, deoarece acestea nu conțin melanină, factorul protector responsabil pentru culoarea pielii. Se recomandă utilizarea unui balsam de buze cu factor de protecție 15 sau mai mare.

4. Nu reaplici crema de soare atât de des precum ar trebui

Crema de soare trebuie reaplicată o dată la două ore, mai ales dacă transpirați abundent sau intrați în contact cu apa.

5. Nu aplici crema uniform

Dacă nu se aplică în strat uniform, crema de soare nu va avea beneficiile promise pe etichetă.

6. Nu te dai cu cremă de soare atunci când este înnorat

Chiar și atunci când soarele este ascuns după nori, 80% din razele sale au efecte directe asupra pielii tale.

7. Ignori data de expirare

Dacă ai folosit același recipient de cremă solară timp de un an este posibil să îți pui în pericol pielea. Ai grijă la data de expirare înainte de aplicarea pe piele!

Surse externe:

https://www.everydayhealth.com/skin-and-beauty/sunscreen-mistakes-that-hurt-your-skin.aspx 

https://www.fda.gov/drugs/understanding-over-counter-medicines/sunscreen-how-help-protect-your-skin-sun#label

Sursă foto: Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult