Deşi în aceste zile marele câştigător la categoria subiecte în media este coronavirus, să nu uităm totuşi că este plin sezon de gripă. Iată câţi români s-au vaccinat anul acesta conform datelor publicate de Ministerul Sănătăţii şi cine a beneficiat de vaccin antigripal gratuit. În plus, măsurile de prevenţie pentru gripă.
Până la data de 19 ianuarie 2020, 1.447.831 de persoane din grupele de risc au primit gratuit vaccinul împotriva gripei. Pe site-ul său, Ministerul Sănătăţii a anunţat aprobarea achiziţionării altor 35.000 doze de vaccin gripal pentru campania de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.
În România, campania de vaccinare antigripală gratuită din sezonul epidemic 2019-2020
a constat într-un număr de 1.500 000 doze de vaccin gripal, cu aproximativ 200.000 mai mult faţă de 2019, astfel încât să se asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane din categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire.
În cabinetele medicilor de familie şi în unităţile sanitare cu paturi.
În categoria persoanelor care au primit vaccinul gratuit s-au încadrat bătrânii cu vârste peste 65 de ani, pacienţii cu boli cronice. Gripa poate da complicaţii la pacienţii cu boli cronice din sfera bolilor respiratorii şi cardiovasculare, bolilor metabolice. De vaccinare gratuită au mai beneficiat copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical dar şi gravide – gripa putând da complicaţii şi la femeile însărcinate.
De altfel, acum câteva zile oficialii Ministerului Sănătăţii din România au decis să ia măsuri suplimentare pentru prevenirea, limitarea şi tratarea îmbolnăvirilor prin gripă.
Astfel, a fost organizată o colaborare interdisciplinară cu Institutele de Boli Cardiovasculare din Bucureşti, Cluj Napoca, Tg Mureş, Timişoara, Sibiu şi Iaşi pentru asigurarea unei tehnici extracorporale de suport cardiac şi respirator prelungit pentru persoanele cu insuficienţă respiratorie severă – ECMO. Este o tehnologie modernă folosita ca suport în astfel de situaţii.
Gripa este provocată de virusul gripal, iar an de an acesta suferă mutaţii. Aşadar, este boală contagioasă cu debut brusc. Simptome – febra, de 39 – 40 de grade, stări de oboseală, tuse uscată, frisoane, dureri puternice de cap, dureri oculare şi roşu în gât şi chiar senzaţie de vomă. În cazul, bolnavilor de gripă tusea poate persista mult mai multe zile decât alte simptome, iar febra poate dura de la 3 până la 5 zile.
Din cauza modului de transmitere a virusului gripal – strănut, tuse este indicată spălarea pe mâini cu apă şi săpun cât de des este posibil şi de fiecare dată după ce am fost în spaţii aglomerate – gări, aeroporturi, centre comerciale, cinemauri etc. După folosirea mijloacelor de transport în comun spălarea pe mâini este obligatorie, este de asemenea.
Măştile medicale pot fi de asemenea utile pentru cei ce deşi s-au îmbolnăvit vor să îi protejeze pe cei din jur, dar şi pentru cei care vor să evite îmbolnăvirea.
Respectarea regulilor de vizitare a bolnavilor internaţi în spitale este un alt aspect important în limitarea transmiterii virusului gripal. Copiii nu trebuie trimişi în colectivitate dacă au semne şi simptome ale gripei. Este obligatorie consultarea unui medic pediatru sau de familie. Revenirea în colectivitate se face după vindecare şi avizul medicului. Gripa nu se tratează cu antibiotic!