Iată ce spun oamenii de știință și ce se poate face pentru a scădea riscul de infarct și AVC indiferent de grupa de sânge.
Într-un studiu publicat în 2022, cercetătorii în genomică au descoperit o relație clară între gena subgrupului A și accidentul vascular cerebral cu debut precoce, scrie sciencealert.com.
Cercetătorii au adunat date din 48 de studii genetice, care au inclus aproximativ 17 000 de persoane cu un accident vascular cerebral și aproape 600 000 de controale fără accident vascular cerebral. Toți participanții aveau vârste cuprinse între 18 și 59 de ani.
„Încă nu știm de ce grupa de sânge A ar conferi un risc mai mare”, a declarat autorul principal și neurologul vascular Steven Kittner de la Universitatea din Maryland.
„Dar probabil că are legătură cu factorii de coagulare a sângelui, cum ar fi trombocitele și celulele care căptușesc vasele de sânge, precum și cu alte proteine circulante, care joacă toate un rol în dezvoltarea cheagurilor de sânge”.
Populaţia de participanţi analizată a fost variată din punct de vedere etnic şi a curprins persoane cu vârste între 18 şi 59 de ani, dintre care aproape 17 000 au reprezentat cazuri de AVC, iar aproximativ 600 000 de participanţi au alcătuit grupul de control. Analiza a fost realizată pentru subgrupele de sânge ale sistemului ABO, reprezentate de A1, O1, A2, B, O2, fiecare dintre acestea fiind caracterizată de un anumit polimorfism uninucleotidic.
Citeşte şi: Grupa sanguină influenţează riscul de boli cardiovasculare
Un AVC reprezintă o afecțiune medicală care pune viața în pericol și care are loc atunci când alimentarea cu sânge către o parte a creierului este întreruptă din anumite cauze. Accidentul vascular cerebral este o urgență medicală, iar tratamentul acordat rapid este esențial.
La fel ca în cazul tuturor organelor, creierul are nevoie de oxigen și de nutrienți, asigurate de sângele care circulă, pentru a funcționa în mod corespunzător. Dacă fluxul de sânge este limitat sau oprit complet, celulele creierului încep să moară. Acest lucru poate duce la leziuni la nivelul creierului, la dizabilitate și la un posibil deces.
Sursă foto: Shutterstock.