Mulți dintre noi optăm pentru o gumă de mestecat după mesele principale, în special pentru a ne bucura de o respirație proaspătă. Dar ți s-a întâmplat vreodată să te simți vinovat că ai mestecat guma de mestecat ore în șir, până și-a pierdut aroma și textura?
Potrivit stomatologilor, mestecatul gumei pentru prea mult timp duce la apariția cariilor și chiar poate rezulta o afecțiune a maxilarului. Dr Kasem, medic stomatolog, a spus pentru Daily Mail că mestecatul de gumă fără zahăr poate reduce apariția cariilor, câtă vreme nu o ții prea mult timp în cavitatea bucală.
Explicația este simplă: în timp ce mesteci, guma de mestecat se produce mai multă salivă și se poate ajunge la apariția bacteriilor formate din resturile rămase între dinți.
Guma de mestecat nu trebuie folosită mai mult de 15 minute. Dacă obișnuiești să mesteci o gumă pentru mult timp (câteva ore) smalțul dentar se poate subția, iar astfel apare demineralizarea și dinții sunt mai predispuși la carii dentare.
Mai mult, atunci când mesteci o gumă pentru prea mult timp, poate fi afectată articulația temporomandibulară, care leagă mandibula de craniu. Aceste articulații controlează mestecatul, vorbitul, căscatul și înghițitul.
Acest lucru este valabil și în cazul pacienților cu afecțiuni musculare și osoase precum artrită și osteoporoză.
Cele mai bune variante de gume de mestecat pentru sănătatea ta sunt gumele cu îndulcitori artificiali precum xilitol și sorbitol.
Mulţi medici stomatologi recomandă guma de mestecat care are ca îndulcitor xilitolul, iar motivul este unul cât se poate de bun. În urma unor studii s-a determinat că xilitolul accelerează sănătatea dinţilor şi ajută la prevenirea cariilor dentare. Unul dintre factorii de risc în cazul în cazul apariţiei cariilor este bacteria orală numită Streptococcus mutans, responsabilă pentru sănătatea dinţilor.