Gustarea care conține doar 80 de calorii, mai bună decât lecitina. Îmbunătățește memoria și sănătatea inimii

  • Publicat:
Gustarea care conține doar 80 de calorii, mai bună decât lecitina. Îmbunătățește memoria și sănătatea inimii

Dacă sunteți în căutarea unui tratament natural care ajută la reducerea inflamației și să ofere un impuls inimii și creierului, atunci afinele sunt un aliat de nădejde. Aceste mici fructe suculente sunt nu doar delicioase, ci și incredibil de benefice pentru sănătatea generală. În plus, având doar 80 de calorii per porție, majoritatea fiind apă, afinele sunt o gustare perfectă și pentru cei care doresc să își mențină greutatea.

Beneficii pentru inimă

Afinele sunt pline de antioxidanți și fibre, având un impact direct asupra sănătății cardiovasculare. Potrivit unui studiu recent din Jurnalul American de Nutriție Clinică (2023), adulții care consumau zilnic o ceașcă de afine au observat îmbunătățiri semnificative ale nivelului de colesterol LDL – colesterolul „rău”, care este responsabil de înfundarea arterelor.

De asemenea, un alt studiu din 2024 a demonstrat că consumul regulat de afine poate reduce tensiunea arterială, reducând astfel riscul de boli de inimă. Având în vedere că afinele sunt printre cele mai scăzute fructe în zahăr, dar bogate în substanțe nutritive benefice, ele sunt o alegere excelentă pentru susținerea sănătății cardiovasculare.

Beneficii pentru creier

Afinele sunt nu doar bune pentru inimă, ci și pentru creier. Cercetările arată că aceste fructe minunate pot sprijini funcția cognitivă, îmbunătățind memoria și chiar încetinind declinul mental asociat cu vârsta. Un studiu din 2022 realizat de Universitatea din Cincinnati a arătat că adulții în vârstă care au mâncat afine zilnic au avut o performanță cognitivă îmbunătățită și un creier mai activ la scanările RMN.

Citește și: Afinele, indicate în curele de slăbire

Antioxidanți puternici

Afinele sunt o sursă extraordinară de antioxidanți, având niveluri dintre cele mai ridicate dintre toate fructele și legumele. Antioxidanții sunt substanțe care combat radicalii liberi, molecule instabile care pot deteriora celulele și care sunt asociate cu îmbătrânirea prematură și cu dezvoltarea multor boli.

Culoarea albastră intensă a afinelor se datorează unui grup de antioxidanți numiți antociani, care joacă un rol important în protejarea organismului de stresul oxidativ și inflamație. Aceste două procese sunt vinovate de multe afecțiuni, inclusiv bolile cardiovasculare și degenerative.

Concluzie

Afinele sunt cu siguranță un „superfruct”, oferind beneficii impresionante pentru sănătatea inimii și a creierului. Cu un conținut ridicat de fibre și antioxidanți, și cu un conținut scăzut de zahăr, ele sunt o gustare ideală pentru toată lumea. Fie că le adăugați într-un smoothie, le presărați într-un parfait sau le consumați ca atare, nu veți putea rata beneficiile lor uimitoare pentru sănătate.

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult