Helicobater Pilori se poate transmite atât prin consumul de apă și alimente contaminate cât și de la o persoană la alta. ”Transmiterea de la o persoană la alta se face prin intermediul salivei sau materiilor fecale” explică dr. Laura Panait, medic de familie, competență ultrasonografie generală. Am aflat cum se pun diagnosticul corect în cazul infectării cu Helycobacter Pilori.
CSÎD: Cum putem să depistăm dacă avem sau nu Helycobacter Pilori?
Dr. Laura Panait: Detectarea bacteriei Helicobacter se face prin mai multe metode:
Detectarea antigenului Helicobacter P, se face din materii fecale. Are acuratețe foarte bună și indică infecția în momentul „acum”
Detectarea anticorpilor Helicobacter P – acuratețe scăzută deoarece poate indica o infecție recentă
Analiza histopatologică a mucoasei gastrice în urma prelevării din cadrul endoscopiei digestive superioare. (Acuratețea cea mai mare). Fiind o metodă invazivă se face doar la pacienții care prezintă semne de alarmă: vârsta >45 ani, scădere în greutate mai mare de 5 kg într-o lună, dificultăți la înghițire, semne de hemoragie digestivă superioară sau inferioară, anemie.
CSÎD: Ce alte teste mai sunt folosite în cabinetele medicale pentru depistarea Helycobacter Pilori?
Dr. Laura Panait: Testul respirator cu uree – se bea o soluție cu uree marcată cu carbon, apoi pacientul respiră într-un aparat.
În funcție de simptomatologie se stabileste metoda de diagnostic. Cel mai frecvent folosit este testul „antigen HP din materii fecale” cu acuratețe foarte bună.
CSÎD: Ce gesturi simple ajută să nu avem Helicobacter pilori? Care ar fi sfaturile de bază?
Dr. Laura Panait: Aș menționa în primul rând o igienă corectă a mâinilor
Spălarea mâinilor înainte de masă și după folosirea toaletei.
Consumul de apă din surse controlate
Consumul de alimente corect preparate termic
Obiectele de uz personal (ex.periuța de dinți) să rămână „uz personal”
Tacâmuri, farfurii, cană, pahar-bine spălate și utilizate individual.