Hemoroizii: de ce apar mai mult la femeile care au născut sau la persoanele care stau mult pe scaun

Statul pe scaun pe o perioadă îndelungată de timp poate cauza hemoroizi. De multe ori, lucrurile se complica şi se poate ajunge la tromboze sau la tromboflembite hemoroidale.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Hemoroizii: de ce apar mai mult la femeile care au născut sau la persoanele care stau mult pe scaun
Hemoroizii sunt vene dilatate de la nivelul canalului anal care se îngroaşă ca urmare a perturbării întoarcerii venoase. ,,Venele dilatate din plexul venos hemoroidal pot fi de grade şi mărimi diferite. Există astfel hemoroizi interni şi hemoroizi externi’’, spune medicul protolog Dan Andronesi pentru CSID. 

,,Este important de ştiut că ţesutul hemoroidal face parte în mod normal din anatomia perianală. Ţesutul hemoroidal se găseşte între canalul anal şi zona perianală şi este format din vase de sânge, ţesut conjunctiv şi câteva fibre musculare. La circa 5% din populaţie apar hemoroizii care semnifică inflamaţia şi dilataţia vaselor hemoroidale, adaugă Dr Adelina Popescu pentru CSID.

Care sunt factorii ce le determină apariţia?

Factorii care duc la apariţia hemoroizilor sunt multipli:

  • constipatia
  • diareea
  • sarcina
  • naşterea
  • statul prelungit în şezut
  • factorii alimentari (condimente picante, exces de proteine), sedentarismul, ridicarea de greutăţi
  • tumori în abdomenul inferior
  • boli inflamatorii intestinale
  • moştenirea genetică

,,Sângele care ar trebui să urce înspre inimă stagnează din cauza compresiei făcute de scaunul tare, ceea ce face ca în zona canalului anal să se adune şi mai mult sânge. Şi tot aşa până când hemoroizii se măresc. Totodată, consumul de condimente este nociv, pentru că se poate ajunge la inflamaţii, iar hemoroizii se înroşesc şi se măresc.

Un alt factor al apariţiei hemoroizilor este statul în fund, deoarece se formează o stază pelvină care modifică acel curs normal al circulaţiei şi se ajunge la dezvoltarea şi la creşterea lor în volum’’, afirmă medicul protolog Dan Andronesi.

Există două tipuri de hemoroizi: interni şi externi. ,,Cei interni sunt acoperiţi de un strat denumit mucoasă, care nu prezintă sensibilitate la atingere, durere sau temperatură, în timp ce hemoroizii externi sunt acoperiţi de piele şi au un grad înalt de sensibilitate. Aceste două tipuri de hemoroizi au manifestări şi necesită tratament diferit’’, mai spune Dr Adelina Popescu.

,,Hemoroizii apar în primă fază în interior, vorbim despre hemoroizii interni. Apoi ei se dezvoltă încet până ajung în fazele finale de creştere şi ies afară. În momentul în care se ajunge la acest stadiu, vorbim despre hemoroizii externi, dar aceştia apar în fazele avansate. Atenţie însă, hemoroizii externi nu pot fi confundaţi cu mariscele hemoroidale, care sunt nişte pliuri cutanate”, adaugă Dr. Dan Andronesi.

Hemoroizii interni se manifestă cel mai frecvent prin sângerare rectală nedureroasă, prolapsul ţesutului hemoroidal anal, mâncărime, usturime sau durere anală. ,,Sângerarea rectală hemoroidală, denumită în termeni medicali şi rectoragie, apare la sfârşitul defecaţiei, pe hârtie , sub formă de  picături în vasul de toaletă sau pe suprafaţa bolului fecal. Este important de menţionat modul de apariţie şi cantitatea rectoragiilor, căci poate diferenţia o sângerare hemoroidală de cea prezentă în cancerul colorectal, în rectocolita ulcerohemoragica (boala inflamatorie intestinală), în diverticuloza colonică etc. Prolapsul ţesutului hemoroidal apare prin protruzionarea din canalul anal a dilataţiilor venoase, în special după defecaţie’’, completează medicul Adelina Popescu.

În funcţie de această manifestare, hemoroizii interni se clasifică în:

  • Grad I – fara prolaps
  • Grad II – prolaps care se reduce spontan
  • Gard III – prolaps care este redus de pacient
  • Grad IV – prolaps ireductibil (adeseori foarte dureros)

Hemoroizii externi sunt vase hemoroidale externe dilatate şi inflamate. ,,Apar spontan, sub forma unei umflături albăstrui, în exteriorul anusului. Se însoţesc de o senzaţie de presiune locală şi disconfort. Se pot asocia cu tromboză, adică apariţia unui cheag de sânge în interiorul hemoroidului, care poate creşte presiunea în vas şi îl poate rupe’’, adaugă medicul Popescu.

Care sunt simptomele ce le anunţă prezenţa?

Există anumite simptome, însă acestea nu pot fi asociate exclusiv cu hemoroizii. ,,Ar trebui să luăm astfel în considerare sângerările anale, durerile care de obicei apar când hemoroizii sunt deja mari, cu complicaţii. Putem simţi durere după scaun sau după defecaţie. Hemoroizii pot ajunge să iasă din orificul anal şi să se retragă după scaun’’, mai spune medicul Dan Andronesi.

Pot fi mai frecvenţi la anumite categorii de persoane?

Statul pe scaun pe o perioadă îndelungată de timp poate cauza hemoroizi. ,,Acest lucru se întâlneşte la şoferii  sau la persoanele care lucrează mult la birou, în faţa calculatorului, dar hemoroizii pot apărea la orice persoană. Hemoroizi pot face şi femeile după sarcină din cauza modificărilor hormonale din timpul sarcinii şi a compresiei făcute la nivel pelvin. Aceste motive dezvoltă şi accentuează hemoroizii.

De multe ori, lucrurile se complica şi se poate ajunge la tromboze sau la tromboflembite hemoroidale. Se întâmplă ca hemoroizii să apară şi în rândul tinerilor, dar în aceeaşi măsură pot apărea la persoanele în vârstă. Totul depinde de condiţiile favorizante care duc la apariţia lor’’, susţine Dr. Dan Andronesi.

Cum se pune diagnosticul?

Diagnosticul se pune în condiţiile în care avem o simptomatologie care ne afectează. ,,Vorbim despre senzaţia de jenă după scaun, sângerări, secreţii mucoase. În aceste condiţii se recomandă un consult la medicul proctolog, care prin inspecţie, palpare şi anuscopie stabileşte diagnosticul şi modalităţile terapeutice. Dacă apar sângerări, medicul proctolog recomandă pacientului şi colonoscopie, asta pentru a fi excluse alte probleme medicale, cum ar fi polipii, tumorile sau bolile inflamatorii cronice colonice”, spune Dr. Andronesi.

Diagnosticul bolii hemoroidale se face prin anamneză, examen clinic general şi local, investigaţii imagistice şi de sânge. ,,Examenul clinic local se face prin evaluarea zonei perianale, putându-se astfel obiectiva hemoroizii externi sau prolapsul hemoroidal intern, şi prin tuseul rectal (introducerea unui deget în anus). Tuseul rectal este important în evaluarea rectoragiilor. În situaţia sângerărilor anale repetitive şi în cantitate semnificativă sunt necesare analizele uzuale de sânge, care pot releva apariţia anemiei şi a altor modificări biologice. 

Investigaţiile imagistice constau în anuscopie, rectosigmoidoscopie sau colonoscopie totală, utile în diagnosticul pozitiv al bolii hemoroidale, în diagnosticul diferenţial al cauzelor de rectoragii sau în tratamentul hemoroizilor complicaţi, dar nu numai”, susţine Dr. Adelina Popescu.

Cât sunt de indicate cremele sau pastilele?

Pentru hemoroizi nu există unguente sau pastile.,, Cremele nu ajută în tratarea hemoroizilor, cum nu există nici tratamente naturiste care să facă să dispară acele vene dilatate de la nivelul anusului. Cel mult putem aplica creme sau medicamente când există iritaţii, dar atât. Tratamentele naturiste nu ajută cu nimic’’, afirmă Dr  Andronesi.

Care pot fi complicaţiile?

Complicaţiile în rândul hemoroizilor pot fi multiple. ,,Sângerarea este cea mai comună dintre ele. Sângerarea indică rupererea unei vene în urma unui scaun. Mai avem şi cazuri cu tromboflebită hemoroidală, o boală extrem de dureroasă care se manifestă prin cheaguri care apar în venele hemoroidale şi care sunt asociate cu inflamaţii, tromboze la nivelul hemoroizilor’’, susţine Dr Andronesi.

De ce sunt tot mai întâlniţi la femeile care au născut?

Hemoroizii se întâlnesc frecvent la femeile care au născut, mai ales la cele care au născut de mai multe ori. ,,Acest lucru se întâmplă din cauza capului copilului care apasă pe nişte vene şi produce staza pelvină. Se ajunge la stază la nivel pelvin. O altă cauză a apariţiei hemoroizilor în timpul sarcinii o reprezintă modificările hormonale specifice sarcinii’’, spune Dr Andronesi.

Care poate fi tratamentul?

Tratamentul pentru hemoroizi diferă în funcţie de stadiul de dezvoltare. ,,Putem apela la tratamente minim-invazive în primele stadii ale hemoroizilor. Cel mai folosit tratament este ligaturarea hemoroizilor cu benzi elastice, combinată cu fototermocoagularea în spectru infraroşu. Dacă pacienţii nu se prezintă în timp util pentru efectuarea acestor proceduri minim-invazive, în stadii avansate nu se poate face decât terapia clasică chirurgicală. Acest tip de terapie este mult mai traumatizantă şi mai dureroasă, iar recuperarea este mult mai grea’’, crede Dr. Andronesi.

Tratamentul hemoroizilor prevede: schimbarea stilului de viaţă şi a regimului alimentar, tratamentul topic, tratamentul minim invaziv şi chirurgical.,Primul pas: evitarea constipaţiei. ,,Scaunele de consistenţă crescută pot conduce la sângerare şi la apariţia fisurii anale. O dietă cu conţinut crescut de fibre de origine vegetală (legume si fructe)  şi hidratarea poate înmuia scaunul. De asemenea, evitarea consumului crescut de carne poate preveni apariţia constipaţiei. Există diferite suplimente de fibre (psyllium, metilceluloza) şi laxative care pot rezolva problema scaunelor de consistenţă crescută. 

În perioadele de inflamaţie a hemoroizilor se recomandă şi folosirea băilor de şezut, cu apă caldă, de 2-3 ori pe zi, timp de 10 – 15 minute, pentru că au rolul de a îmbunătăţi fluxul sangvin şi de a relaxa sfincterul anal intern. Tratamentul topic constă în creme şi supozitoare care conţin antiinflamator şi anestezic, şi care pot ameliora durerea şi inflamaţia’’, mai spune Dr. Adelina Popescu.

Terapia minim invazivă se foloseşte când soluţiile conservatoare au dat gres. Este dedicată hemoroizilor de tip intern şi este reprezentată de următoarele proceduri:

  • Ligătura endoscopică cu benzi elastice – este cea mai răspandită procedură şi are succes în circa 70% dintre cazuri. Vasele hemoroidale interne (dilatate) sunt legate cu un inel de cauciuc, rezultatul fiind diminuarea volumului de sânge şi a calibrului vasului.
  • Coagularea cu laser, infrarşu sau bipolară- căldura termică emisă de aceste surse distruge hemoroizii interni.
  • Scleroterapia – se injectează o substanţă chimică în tesutul hemoroidal care are rolul de a fibroza hemoroizii interni.

,,Sunt mai multe riscuri după realizarea intervenţiei chirurgicale. Pot apărea sângerări, ulceraţii după scaun sau, mai grav decât atât, poate exista o suprainfectare a zonei sau puroi’’, adaugă Dr. Andronesi. ,,După intervenţie se lasă un canal anal în limite normale , iar dacă pacientul va respecta indicaţiile medicale, hemoroizii nu vor mai apărea. Tratamentul modern minim-invaziv are o rată de recidivă mai mică faţă de tratamentul chirurgical clasic. De aceea, este recomandată descoperirea hemoroizilor în timp util’’, precizează Andronesi.

Pot duce la cancer?

Hemoroizii nu se cancerizează însă pot ascunde o tumoare care avansează. ,,Mă refer aici la un cancer de rect care poate avea aceleaşi simptome ca hemoroizii. Cu alte cuvinte, dacă pacienţii au simptome legate de hemoroizi, ar trebui să se prezinte cât mai repede la medic, iar acesta va recomanda şi alte investigaţii pentru a exclude alte afecţiuni’’, completează Dr Andronesi.

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Dan Andronesi - Medic primar chirurgie generala
Dr. DĂNUȚ TOADER ANDRONESI este Medic primar chirurgie generală și Cercetător științific în cadrul Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic, Institutul Clinic Fundeni, București. Studii: 1980-1984 Liceul Sanitar Bistrița 1990-1996 Facultatea de Medicină Generală 2004 ...
citește mai mult
Simona TUDORACHE - Medic primar chirurgie generala
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”