Hiperpigmentarea (colorarea pielii): învaţă să o previi şi tratezi!

Hiperpigmentaţia sau Discromia este termenul generic folosit pentru producţia mărită, anormală de melanină care determină apariţia petelor şi a coloraţiei neuniforme a pielii. Atunci când aceste celule producătoare de melanină denumite melanocite sunt deteriorate, volumul lor se măreşte.
  • Publicat:
Hiperpigmentarea (colorarea pielii): învaţă să o previi şi tratezi!

Hiperpigmentaţia sau Discromia este termenul generic folosit pentru producţia mărită, anormală de melanină care determină apariţia petelor şi a coloraţiei neuniforme a pielii.

Atunci când aceste celule producătoare de melanină denumite melanocite sunt deteriorate, volumul lor se măreşte.

Hiperpigmentaţia – cauze

Acest fenomen este declanşat de mai mulţi factori, printre care: expunerea la soare sau răspunsul faţa de un proces inflamator, cum ar fi acneea sau un factor hormonal.

Atunci când pielea este expusă la soare, petele rezultate sunt deobicei roşii sau cafenii (pistrui), pete de bătrâneţe sau pete de la ficat (acestea nu au nici o legătură cu ficatul, mai puţin similitudinea de culoare). Sincer, ele nu ar trebui numite pete de bătrâneţe, ci pete de soare, deoarece excesul de radiaţii solare este direct răspunzător pentru apariţia lor.

Hiperpigmentaţia, ca rezultat al procesului de inflamare, cum ar fi în cazul acneei, coşurilor sau pustulelor se numeşte hiperpigmentaţie postinflamatorie. Persoanele cu tenul deschis la culoare pot observa la început pete roşii sau purpurii care încet, încet devin cafenii, înainte să dispară.

Modificările hormonale la femei pot declanşa, de asemenea, hiperpigmentaţia. Odată cu acest fenomen, declanşat de graviditate, pilule contraceptive, premenopauză sau menopauză se numeşte melasmă (are acelaşi aspect ca şi hiperpigmentaţia provocată de soare, dar fiind de natură hormonală este mai greu de tratat).

Rareori, anumite tipuri de solar lentigos (pistrui) se pot transforma în lentigo maligna melanoma, o formă a cancerului de piele. Bineînţeles, ştii că trebuie să te supui unui control al întregului corp pentru pete şi cancer de piele în fiecare an, însă dacă observi apariţia bruscă a vreunui tip de pete, mergi urgent la dermatolog pentru a-ţi pune un diagnostic.

Hiperpigmentaţia este foarte des întâlnită. Din fericire, ea răspunde bine la tratament, numai dacă foloseşti protecţie solară în ficare zi. Dacă te consideri protejată prin aplicarea cremei cu factor solar o singură dată pe zi, dimineaţa, să ştii că nu este suficient!

Trebuie să te gândeşti serios la o schimbare a stilului tău de viaţă în ceea ce priveşte soarele. Acest lucru presupune să porţi pălării, să reaplici crema cu protecţie solară din două în două ore şi să devii conştientă de faptul că eşti expusă la soare involuntar de fiecare dată când ieşi din casă şi nu doar atunci când stai la plajă.

Cum tratezi hiperpigmentaţia

Hiperpigmentaţia este una dintre puţinele afecţiuni ale pielii care răspunde extrem de bine la tratamentul OTC (medicamente care se vând fără reţetă) simplu. Majoritatea produselor disponibile se numesc „produse de albit pielea”, de „deschidere la culoare” sau „contra petelor”.

Dacă foloseşti unul dintre aceste produse pielea ta nu va deveni albă şi nici nu te vei transforma în Michael Jackson. Tot ceea ce pot face ele este să întârzie sau să oprească înaintarea la suprafaţa pielii a producţiei de melanină, împiedicând formarea petelor. Ca atare, aceste produse pot fi folosite în siguranţă, indiferent de culoarea tenului tău.

Ingredientul cel mai des folosit pentru produsele de albit şi contra petelor este hidroxichinona, vândut ca OTC în concentraţie de până la 2%. Alte ingrediente autorizate sunt: arbutina, acidul kojic şi extractul de lemn-dulce.

Deşi hidrochinona a fost testată şi este folosită de zeci de ani în America, ea nu este autorizată pentru folosire în multe alte ţări. În august 2006 FDA a propus interzicerea folosirii hidroxichinonei ca produs OTC, susţinând că este cancerigen.

În mod ideal, ar trebui să observi rezultatele vizibile în 15 zile după ce ai început să foloseşti produsul contra petelor/de albire. Cuvântul „vizibile” nu înseamnă o schimbare dramatică de la negru la alb sau de la cafeniu la alb. În schimb, ar trebui să observi o îmbunătăţire generală a coloraţiei pielii, cât şi o estompare treptată a pistruilor şi petelor.

De asemenea, nu uita că dacă nu foloseşti cremă de protecţie solară, poţi să faci orice tratament pentru hiperpigmentaţie, dar petele vor reveni în scurt timp.

Aceste produse de albire sunt create pentru a fi integrate în regimul tău zilnic; ele nu înlocuiesc alte creme de tratament. Foloseşte mai întâi un produs de albit, apoi o cremă de tratament, apoi un hidratant şi în cele din urmă crema cu protecţie solară. Acordă timpul necesar fiecărui strat de a fi complet absorbit înainte de a adăuga un altul. Nu folosi niciodată mai mult de patru produse (fără demachiant şi tonic) odată.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult