Hipertensiune arterială: cum o reduci prin plante şi alimente

Hipertensiunea arterială poate fi redusă prin medicamente, dar şi prin plante, slăbire, donare de sânge şi alimentaţie. Află cum poţi reduce hipertensiunea!
  • Publicat:
Hipertensiune arterială: cum o reduci prin plante şi alimente

Hipertensiunea arterială are noi clienţi zi de zi. În Statele Unite ale Americii sunt diagnosticate 85 de milioane de persoane, iar în România hipertensiunea arterială afectează 45,1% din populaţia adultă, potrivit rezultatelor studiului SEPHAR III, efectuat de Societatea Română de Hipertensiune în 2012.

Hipertensiunea arterială nu se vindecă, necesită tratament toată viaţa, iar mulţi dintre pacienţi renunţă la tratament medicamentos în timp. Problemele de sănătate însă nu îi ocolesc. Pentru cei care sunt adepţii medicinei naturiste iată câteva alimente şi câteva reguli de alimentaţie ce ajută la scăderea tensiunii arteriale crescute. Atenţie, înainte de a începe acest regim alimentar pentru scăderea hipertensiunii arteriale întrebaţi medicul curant. 

Hipertensiune arterială: reguli de viaţă

  • Citiţi cu atenţie a etichetelor înainte de a cumpăra. Veţi fi surprinşi de suma cantităţilor de sare consumate într-o zi, fără ca noi, personal să adaugăm 1 miligram de sare.
  • Nu mai adăugaţi sare la mâncare.
  • Reduceţi produselor cu conţinut ridicat de sare (conserve, brânzeturi, salamuri, unt, produse din carne şi din lapte afumate – specifice, covrigi, etc).
  • Introduceţi în dieta zilnică a alimentelor care reduc tensiunea arterială crescută.
  • Donaţi de sânge
  • Reduceţi (pe cât posibil) a factorilor de stres
  • Atingeţi unui indice de masă corporală optim

Hipertensiune arterială: reduceţi sarea 

Mulţi dintre cei care primesc diagnosticul de tensiune arterială mărită au tendinţa de a exagera cu consumul de sare. Unii dintre ei au în permanenţă borcanul cu sare la masă din care se autoservesc după bunul plac. Obicei care trebuie să dispară. Sună drastic, dar asta nu înseamnă că nu se mai consumă deloc sare. Majoritatea covârşitoare a produselor din comerţ conţin sare: pâine, mezeluri, conserve, pasta de tomate, brânzeturi, sucuri, sosuri.

Pentru confort psihologic şi nevoia de a mai adăuga puţină sare în farfurie, în farmacii şi magazine naturiste se găseşte şi varianta de sare fără sodiu (un amestec ce imită gustul sărat din clorură de potasiu, clorură de amoniu, clorură de magneziu, acid citric).

Hipertensiune arterială: donarea de sânge

Donarea de sânge nu este doar un gest altruist ci şi unul benefic în cazul celor cu hipertensiune arterială care nu se află sub tratament medicamentos. Se ştie că donatorii de sânge cu vechime au un risc scăzut de a se îmbolnăvi de maladii grave, de a dezvolta boli cardiovasculare, trăiesc mai mult, au un sistem imunitar activ. De asemenea, cei care au un nivel al fierului crescut în organism reglează acest aspect, donând sânge.

Hipertensiune arterială: slăbirea ajută

Pierderea kilogramelor în plus este de asemenea, recomandată persoanelor cu hipertensiune arterială, fiind cunoscută legătura dintre inflamaţia produsă de obezitate şi retenţia de sodiu în organism, fapt ce duce la creşterea tensiunii arteriale.

Hipertensiune arterială: legume, fructe, ceaiuri, muguri

Aristotel spunea că alimentele trebuie să ne fie medicamente, iată ce remedii naturale găsim în natură pentru tratarea hipertensiunii arteriale:

Suc de sfeclă roşie (500 ml pe zi). Compuşii săi sunt benefici circulaţiei sângelui, iar conţinutul bogat de antioxidanţi şi nitraţi naturali stimulează producţia de oxid nitric, moleculă ce ajută la menţinerea dimensiunii normale a vaselor de sânge. Gustul se poate îmbunătăţi prin adăugare de zeamă de lămâie, suc de măr.

Infuzie de hibiscus: (1500 ml pe zi), preferabil neîndulcit. Este un ceai acrişor, reconfortant cu efect benefic în reducerea tensiunii arteriale. Diverse studii medicale asociază consumul de ceai de hibiscus cu sănătatea inimii. Proprietăţile diuretice şi antocianinele blochează enzima de conversie a angiotensinei (ACE) – enzima ce participa la reglarea presiunii arteriale.

Ulei de susan. Acest ulei, nefamiliar în coşul de cumpărături al românilor, are reputaţia că ajută la scăderea tensiunii arteriale cu 20 de unităţi după doar 4 săptămâni de la folosire. A se adăuga crud în salate, supe sau pe pâine. Adiţional, puteţi condimenta gustul iaurtului de dimineaţă cu seminţe de susan proaspăt măcinate (combinate sau nu cu cereale).

Lăstarii din seminţe au de asemenea, un efect pozitiv în menţinerea unei diete sănătoase. Muguri de fasole Mung, muguri de năut au în compoziţie ingrediente ce luptă pentru menţinerea sănătăţii inimii. Se pot adăuga în salate, sandviciuri. Se pot cumpăra din magazinele cu produse ecologice sau produce acasă folosind borcane speciale, sau tăviţe din lut. Acest tip de alimentaţie ajută şi la reglarea nivelului colesterolului rău.

Hipertensiune arterială: condimente cu efect de scădere a tensiunii arteriale crescute

De asemenea, medicii Ayurvedici mai recomandă pentru reglarea hipertensiunii arteriale: chimen negru, cardamom, piper negru, curcuma.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
De ce se agravează alergiile toamna
De ce se agravează alergiile toamna