Sănătatea ochilor este la fel de importantă că starea generală de sănătate. Mai mult, ochii pot indica mai multe probleme care au loc la nivelul întregului organism, dar unele afecțiuni care pot apărea la nivelul ochilor își fac subtil simțită prezența și pot trece neobservate. Hoțul tăcut al vederii, de exemplu, poate fi unul dintre ele. Glaucomul, căci despre el este vorba, este un termen general folosit pentru a descrie un grup de afecțiuni oculare care distrug nervul optic și care, ulterior, pot duce la pierderea vederii.
Multe persoane pot dezvolta glaucomul la ambii ochi, deși boala se poate înrăutăți doar la unul singur. Pe lângă faptul că este important să cunoști de câte tipuri este, depistarea timpurie a semnelor care anunță glaucomul poate fi salvatoare.
Multe persoane nu se confruntă cu semne notabile, motiv pentru care este importantă examinarea de rutină pentru a depista boala în stadii incipiente. Glaucomul este ireversibil, motiv pentru care ai nevoie de tratament pentru a preveni orbirea.
Ochiul devine tulbure și cu un aspect albicios, ca si cum ar fi acoperit de o peliculă, în momentul în care tensiunea din nervul optic împinge un lichid transparent „umor apos” în cornee.
Din cauza hipertensiunii oculare vasele de sânge se inflamează și astfel apar firișoare roșii pe albul ochiului.
Durerile intense de la nivelul ochilor sunt cauzate de presiune intraoculară, iar pentru că organismul eliberează mai multă adrenalină pentru a combate acest disconfort, pot apărea senzațiile de greață și vărsături.
Scăderea bruscă a vederii apare din cauza fibrelor nervoase afectate de glaucom.
Un alt semn de glaucom mai poate fi lăcrimarea excesivă, care apare în urma înfundării parțiale sau totale a canalului lacrimal.
Foto: shutterstock