Hraneste-te in stil european!

Cresterea interesului pentru o alimentatie sanatoasa si a preocuparilor pentru protejarea mediului au dus la o dezvoltare spectaculoasa a agriculturii organice in intreaga lume. Si nu e doar un simplu moft occidental, e vorba chiar de un stil de viata san
  • Publicat:
Hraneste-te in stil european!
Hraneste-te in stil european!

Ce sunt alimentele organice?
Ei bine, sunt alimente provenite din plante sau animale care au crescut fara fertilizatori chimici, pesticide, antibiotice, hormoni de crestere sau aditivi alimentari. Nu sunt conservate prin iradiere si nu au fost obtinute prin inginerie genetica. Sunt considerate alimente naturale si provin, de obicei, direct de la fermieri, sub motto-ul „Iti cunosti fermierul, iti cunosti alimentele”. Fermele in care sunt cultivate alimente organice sunt acreditate prin lege, una dintre conditii fiind ca solul din aceste zone sa nu fie tratat cu pesticide de cel putin trei ani. In aceste ferme, agricultura este „prietenoasa” fata de mediu, iar metodele folosite respecta ecosistemul natural. O data cu intrarea in UE, alimentele organice reprezinta o provocare pentru tara noastra, fiind necesare eforturi pentru crearea fermelor organice si de informare a populatiei despre acest tip de alimente, pentru ca, in final, orice persoana sa poata opta pentru consumul hranei organice.

Nu foarte aspectuos, insa foarte sanatos
Chiar daca nu au intotdeauna aspectul perfect al alimentelor obtinute prin agricultura conventionala, fructele, legumele, carnea, laptele si ouale organice sunt mult mai sanatoase si mai gustoase. Acesta este motivul pentru care in UE agricultura organica inregistreaza cresteri de 25-30% anual. Istoria alimentelor organice a inceput in anii ’50, cand consumatorii au inceput sa fie informati despre aparitia gradinaritului organic. In anii ’70-’80, au aparut si primele norme pentru acreditarea fermelor, iar in 2000 marile corporatii internationale – Kraft Foods au intrat pe piata alimentelor organice. Aceste fapte au dus la o crestere exploziva a varietatii si disponibilitatii alimentelor organice, cat si la scaderea pretului acestora. In toate rafturile magazinelor se gasesc alimente ce poarta inca din 1989 eticheta „certified organic”. Aceasta eticheta reprezinta garantia conformitatii produsului cu standardele legislative internationale privind alimentele organice. In UE, legislatia privind agricultura organica a fost elaborata in 1991 (EU Eco-regulation).

Noutate pe piata romaneasca
Incet, dar sigur, alimentele organice se gasesc acum si in unele magazine de la noi. Chiar daca sunt destul de scumpe, putin variate si provin de obicei din import, aceste alimente au devenit tot mai cautate. Dovezile privind beneficiile acestui tip de alimente se refera atat la consumatori, cat si la producatori si mediul inconjurator. S-a demonstrat ca nivelul de substante organofosforice din organismul copiilor este direct proportional cu consumul alimentelor conventionale si scade dramatic o data cu inlocuirea acestora cu hrana organica. Un alt avantaj este acela ca agricultura organica respecta mediul, sunt protejate insectele si animalele din zona de efectele ingrasamintelor si pesticidelor, se economiseste energie si sunt produse mai putine reziduuri. De asemenea, in aceste ferme calitatea solului creste (lucru important in anii de seceta), iar fermierii sunt protejati de efectele negative asupra sanatatii datorate expunerii la pesticide si ingrasaminte organofosforice.

Oana Zarnescu, nutritionist
Agricultura conventionala pierde teren, atentia fiind acum indreptata catre agricultura organica. Numeroase studii stiintifice au demonstrat efectele nocive produse de ingrasamintele chimice – risc de aparitie a afectiunilor sistemului nervos, a cancerului sau malformatiilor fetale. De aceea, interesul pentru hrana organica este tot mai crescut.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult