Ibuprofen versus alcool. De ce să nu le amesteci?

Ibuprofen și alcool în același duo nu este o idee deloc bună. Ibuprofenul nu este complet lipsit de riscuri.
  • Publicat:
Ibuprofen versus alcool. De ce să nu le amesteci?
Foto: shutterstock

Probabil nu te surprinde să auzi că nu e bine să iei pastile cu alcool, iar asta pentru că în urma amestecului de substanțe pot fi afectate creierul și ficatul. Ibuprofen și alcool în același duo nu este o idee deloc bună. Ibuprofenul nu este complet lipsit de riscuri. Ca orice medicament, prezintă efecte adverse, iar alcoolul le poate amplifica dacă le iei aproape unul după altul.

De fapt, ibuprofenul, acetaminofenul și aspirina vin cu efecte serioase dacă devine o obișnuință să le iei cu alcool. Acest lucru este valabil și atunci când iei o pastilă imediat ce ajungi acasă de la o ieșire în oraș, când încerci să previi durerea de cap pe care știi că o vei avea a doua zi dimineața.

Iată de ce nu este deloc o idee bună să iei ibuprofen și alcool în același timp sau în jurul aceleiași perioade de timp.

Cum acționează ibuprofenul?

Ibuprofenul este un medicament antiinflamator nesteroidian. Este folosit ca agent de reducere a durerii și, ai ghicit! Mai este folosit pentru a reduce inflamația.

Ibuprofenul funcționează prin blocarea unei enzime numite ciclooxigenază (COX), care joacă un rol cheie în răspunsul inflamator al organismului. Acest lucru face medicamentul eficient în ameliorarea durerilor, dar vine cu un dezavantaj: susține, de asemenea, funcționarea rinichilor și promovează agregarea plachetară a sângelui.

Acest lucru înseamnă că utilizarea regulată sau prelungită a ibuprofenului poate provoca iritații la nivelul mucoasei stomacului, care pot duce la ulcere și sângerări, leziuni renale și probleme cu coagularea sângelui.

De ce nu ar trebui să bei alcool cu ibuprofen?

Alcoolul în sine este un iritant cunoscut al mucoasei stomacului, iar consumul excesiv și frecvent al acestuia este o cauză a gastritei sau inflamației în mucoasa stomacului, ceea ce poate declanșa dezvoltarea ulcerelor și sângerărilor la stomac. De asemenea, poate să deterioreze rinichii și să subțieze sângele. Ibuprofenul în amestec cu alcoolul poate amplifica aceste efecte.

Desigur, cantitatea de alcool pe care o bei și a ibuprofenului pe care îl administrezi influențează riscul de sângerare la nivelul tractului gastrointestinal.

Oricine ia ibuprofen și alcool în același timp este expus unui risc, dar este și mai periculos dacă ai o afecțiune sau iei alte medicamente care te fac mai predispus la sângerările la nivelul tractului gastro-intestinal. De exemplu, dacă ai antecedente de ulcere stomacale, iei anticoagulante sau ai orice leziune existentă la rinichi, atunci ai un risc crescut de sângerare, iar amestecul de ibuprofen și alcool este cu atât mai periculos.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian