Ibuprofenul, din medicament indezirabil în potenţial tratament pentru COVID-19

Controversa privind folosirea ibuprofenului în ameliorarea simptomelor infecţiei cu SARS-CoV-2 a împărţit în două tabere chiar şi specialiştii.
  • Publicat:
Ibuprofenul, din medicament indezirabil în potenţial tratament pentru COVID-19

Ibuprofenul urmează să fie testat într-un trial numit Liberate, care are drept scop identificarea eventualelor efecte benefice ale acestui medicament ieftin în tratamentul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19.

Concret, savanţii speră ca ibuprofenul să reducă severitatea simptomelor COVID-19 şi complicaţiile pulmonare. Echipa de cercetare este formată din specialişti de la King’s College şi Guy’s & St Thomas NHS Foundation Trust.

Savanţii consideră că potenţialul antiinflamator al acestei substanţe nu a fost suficient studiat şi ar putea ameliora dificultăţile respiratorii în cazul pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2.

În cadrul studiului clinic au fost incluse 230 de persoane infectate sau suspectate a fi infectate cu virusul SARS-CoV-2, dintre care jumătate vor primi o doză zilnică de 200 mg de ibuprofen cu o formulă specială, utilizat de regulă în ameliorarea simptomelor artrtitei.

Cercetarea a debutat la data de 26 mai, iar rezultatele preliminare vor fi făcute publice spre finalul lunii septembrie.

Studii anterioare pe animale de laborator au arătat că acest medicament ar putea trata sindromul de detresă respiratorie acută, una dintre complicaţiile severe ale infecţiei cu noul tip de coronavirus.

Criterii de înrolare în studiu

Criteriile de înrolare în studiul Liberate pentru testarea eficienţei ibuprofenului în COVID-19 au fost foarte stricte.

Criterii de includere:

  • Bărbaţi sau femei cu vârsta peste 18 ani
  • Persoane internate într-o unitate spitalicească
  • Persoane confirmate sau suspecte de COVID-19
  • NEWS2 > 5
  • Rata PaO2/FiO2 mai mică sau egală cu 300
  • Consimţământul scris al pacientului sau al aparţinătorului legal

Criterii de excludere:

  • Persoanele care prezintă sensibilitate la ibuprofen sau la unul dintre compuşii din medicament
  • Persoanele care prezintă reacţii alergice de tip cu astm, rinită, angioedem, urticarie la administrarea de aspirină sau alt medicament antiinflamator nesteroidian
  • Persoanele cu un istoric medical de ulcer gastrointestinal, boală hepatică, renală sau cardiacă acută severă
  • Scor Glasgow
  • Persoane care nu pot înghiţi capsule sau comprimate
  • Gravide sau femei care alăptează
  • Participarea la un alt studiu cu 30 de zile înainte de debutul procesului de înrolare
  • Persoanele care au în istoricul medical o afecţiune pe care medicul o consideră un factor de risc şi, implicit, un criteriu de excludere din studiu.

Ibuprofen versus Paracetamol

Controversa privind folosirea antiinflamatoarelor nesteroidiene (din care fac parte ibuprofenul şi aspirina) în ameliorarea simptomelor infecţiei cu SARS-CoV-2 a împărţit în două tabere chiar şi specialiştii.

La debutul pandemiei în Europa, ministrul Sănătăţii din Franţa, Olivier Veran, a declarat că administrarea de antiinflamatoare ar putea agrava simptomatologia pacienţilor COVID-19 pozitivi şi a recomandat, în schimb, folosirea paracetamolului.

La scurt timp însă, Comisia pentru Medicamente de uz Uman din cadrul guvernului britanic a concluzionat într-un raport că ibuprofenul este la fel de sigur precum paracetamolul, ambele medicamente având rol în reducerea temperaturii (paracetamolul fiind însă mai puţin eficient din acest punct de vedere în comparaţie cu ibuprofenul).

De asemenea, atât ibuprofenul, cât şi paracetamolul calmează durerile în gât.

Efectele adverse, mai frecvente în cazul ibuprofenului

Trebuie precizat însă că efecte adverse sunt mai frecvente în cazul ibuprofenului, în comparaţie cu ale paracetamolului.

De exemplu, administrarea de doze mari şi pe termen lung de ibuprofen poate duce la ulceraţii stomacale, arsuri, disconfort gastrointestinal şi constipaţie. În schimb, paracetamolul prezintă rareori efecte secundare, acestea putând consta în iritaţii ale pielii sau pustule cu lichid.

De asemenea, este bine de ţinut cont că ibuprofenul este contraindicat în anumite situaţii:

  • După o intervenţie pe cord sau în cazul reacţiilor alergice la aspirină
  • Dacă se urmează tratament cu aspirină pentru prevenţia AVC-ului şi a infarctului, administrarea de ibuprofen poate reduce eficienţa aspirinei
  • În cazul gravidelor şi al femeilor care alăptează
  • Dacă există afecţiuni preexistente ce prezintă risc crescut de hemoragie (ulcer stomacal)
  • În cazul persoanelor care urmează tratamente pentru subţierea sângelui (anticoagulante)
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult